Eb-selejtezők: Különösebb meglepetés nélkül

Az esélyesebbnek ítélt együttesek szinte kivétel nélkül győzni tudtak a pénteken és szombaton lejátszott újabb labdarúgó Eb-selejtezőkön, csupán Franciaország döntetlenje, valamint Liechtenstein győzelme borította valamelyest a papírformát. A német együttes fél lábbal már a kontinenstornán érezheti magát, de jól állnak az olaszok és a franciák is, miként a most nem szerepelt Hollandia és Spanyolország is.

Pintér Patrick
2011. 06. 05. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK

A csoport

Karnyújtásnyira került az Európa-bajnoki részvétel kivívásától a német labdarúgó-válogatott, miután Bécsben 2-1-re legyőzte Ausztriát. A Nationalelf győztes gólját a duplázó Mario Gomez fejelte a 90. percben. A csoport másik két találkozóján Kazahsztán 2-1-re legyőzte Azerbajdzsánt, megszerezve ezzel első pontjait a selejtezősorozatban, míg Belgium döntetlenre végzett a török nemzeti tizeneggyel, így megtartotta egypontos előnyét a félholdasokkal szemben.

Eredmények:
Ausztria–Németország 1-2 (Friedrich – öngól, ill. Gomez 2)
Kazahsztán–Azerbajdzsán 2-1 (Grigyin 2, ill. Nadirov)
Belgium–Törökország 1-1 (Ogunjimi, ill. Burak)

Az állás: 1. Németország 18 pont, 2. Belgium 11, 3. Törökország 10, 4. Ausztria 7, 5. Azerbajdzsán 3, 6. Kazahsztán 3.


B csoport

Továbbra is hármas holtverseny van a B csoport élén, hiszen mind az orosz, mind a szlovák, mind az ír válogatott győzni tudott szombat este. A szbornaja Pavljucsenko mesterhármasával, északi szomszédunk a veterán Karhan találatával, az írek pedig Keane duplájával diadalmaskodtak. A csoportot több rúgott góljának köszönhetően Írország vezeti.

Eredmények:
Oroszország–Örményország 3-1 (Pavljucsenko 3, egyet 11-esből, ill. Pizzelli)
Szlovákia–Andorra 1-0 (Karhan)
Macedónia–Írország 0-2 (Keane 2)

Az állás: 1. Írország 13 pont, 2. Oroszország 13, 3. Szlovákia 13, 4. Örményország 8, 5. Macedónia 4, 6. Andorra 0.


C csoport

Magabiztosan halad célja felé az olasz válogatott is, Cesare Prandelli együttese most Észtországot verte meg 3-0-ra, így továbbra is öt pont az előnye a csoportmásodik Szlovénia előtt. A squadra azzurra mindhárom támadója eredményes volt a péntek esti selejtezőben. A szlovénok idegenben győzték le Feröert.

Eredmények:
Feröer–Szlovénia 0-2 (Matavz, Baldvinsson – öngól)
Olaszország–Észtország 3-0 (Rossi, Cassano, Pazzini)

Az állás: 1. Olaszország 16 pont, 2. Szlovénia 11, 3. Szerbia 8, 4. Észtország 7, 5. Észak-Írország 6, 6. Feröer 1.


D csoport

Feltámadni látszik poraiból a román csapat, hiszen az utóbbi évek viszontagságos szereplése után egyre jobban jön fel a csoportjában, már harmadik, s csupán egy ponttal van lemaradva a második Fehéroroszország mögött. A románok Boszniát fektették két vállra Marica és Mutu vezetésével, miközben a franciák csak döntetlent értek el a beloruszok otthonában. A gallok így is négypontos előnnyel állnak a csoport élén.

Eredmények:
Románia–Bosznia-Hercegovina 3-0 (Marica 2, Mutu)
Fehéroroszország–Franciaország 1-1 (Abidal – öngól, ill. Malouda)

Az állás: 1. Franciaország 13 pont, 2. Fehéroroszország 9, 3. Románia 8, 4. Albánia 8, 5. Bosznia-Hercegovina 7, 6. Luxemburg 1.


E csoport

A „magyar” csoportban Svédország fölényes, Finnország ellenben csak minimális különbségű győzelmet ünnepelhetett péntek este. A skandináv csapatok közül pedig a finnek volt papíron könnyebb dolga, de alaposan megszenvedett San Marinóban, csupán Forssell egyéni akciója során tudott gólt szerezni, igaz, ezért is három pont járt. Az Ibrahimovic nélkül pályára lépő svéd együttes ellenben simán legyőzte Moldovát, így három ponttal Magyarország előtt áll.

Eredmények:
San Marino–Finnország 0-1 (Forssell)
Moldova–Svédország 1-4 (Bugajov, ill. Elmander 2, Toivonen, Gerndt)

Az állás: 1. Hollandia 18 pont, 2. Svédország 12, 3. Magyarország 9, 4. Finnország 6, 5. Moldova 6, 6. San Marino 0.


F csoport

Mindhárom esélyes csapat nyert a hétvégén, a horvátok Grúziát, az izraeliek Lettországot győzték le 2-1-re, míg a görögök az eddig nemzetközi szinten ismeretlen Fetafatszidisz duplájával 3-1-re verték Máltát. Az F csoport élén is rendkívül szoros a mezőny, egy ponton belül találjuk a görög, a horvát és az izraeli válogatottat.

Eredmények:
Horvátország–Grúzia 2-1 (Mandzukic, Kalinic, ill. Kankava)
Lettország–Izrael 1-2 (Cauna, ill. Benajun, Ben Haim – 11-esből)
Görögország–Málta 3-1 (Fetafatszidisz 2, Papadopulosz, ill. Mifsud)

Az állás: 1. Görögország 14 pont, 2. Horvátország 13, 3. Izrael 13, 4. Grúzia 9, 5. Lettország 4, 6. Málta 0.


G csoport

Kétgólos hátrányból mentette döntetlenre a Svájc elleni selejtezőt az angol válogatott a londoni Wembley stadionban. A vendégek Barnetta két szabadrúgásgóljával már 2-0-ra vezettek, de a szünet előtt Lampard büntetőből egyenlített, a fordulás után pedig nem sokkal Ashley Young belőtte az egyenlítő gólt. Pontosztozkodás született a csoport másik találkozóján, ahol a Lothar Matthäus vezette bolgár csapat 1-1-re végzett Montenegróban. Az ötös élén továbbra is Anglia áll, holtversenyben Montenegróval.

Eredmények:
Anglia–Svájc 2-2 (Lampard – 11-esből, A. Young, ill. Barnetta 2)
Montenegró–Bulgária 1-1 (Djalovics, ill. I. Popov)

Az állás: 1. Anglia 11 pont, 2. Montenegró 11, 3. Svájc 5, 4. Bulgária 5, 5. Wales 0.


H csoport

Ahogyan arra számítani lehetett, Dánia és Portugália is besöpörte a három pontot a hétvégi selejtezőkön, így mindkét csapat megelőzte az eddigi listavezető Norvégiát, s a B csoporthoz hasonlóan itt is hármas holtverseny alakult ki az élmezőnyben.

Eredmények:
Izland–Dánia 0-2 (Schöne, Eriksen)
Portugália–Norvégia 1-0 (Helder Postiga)

Az állás: 1. Portugália 10 pont, 2. Dánia 10, 3. Norvégia 10, 4. Ciprus 2, 5. Izland 1.


I csoport

A forduló talán legnagyobb meglepetését okozta a liechtensteini válogatott azzal, hogy hazai pályán 2-0-ra legyőzte Litvániát. A továbbjutás kérdését ez azonban cseppet sem befolyásolja, Spanyolország szinte már nyeregben érezheti magát, igaz, számára kezdettől fogva nem volt nagy kihívás világbajnokként és Európa-bajnokként továbblépni ebből a csoportból.

Eredmények:
Liechtenstein–Litvánia 2-0 (Erne, Polverino)

Az állás: 1. Spanyolország 15 pont, 2. Csehország 9, 3. Skócia 4, 4. Litvánia 4, 5. Liechtenstein 3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.