Édesanyját is bajba sodorta a kábítószer-kereskedő

Megkezdődött hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon annak a nyíregyházi nőnek és három társának a büntetőpere, akik a gyanú szerint kábítószert szereztek be és terjesztettek Kisvárdán.

MNO
2011. 06. 06. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elsőrendű vádlottat, Pelikán Gyöngyit kereskedéssel, kábítószerrel való, jelentős mennyiségre elkövetett visszaélés bűntettével gyanúsítja a megyei főügyészség. A vádlottak padján társtettesként ül 67 éves édesanyja, és harmadrendű vádlottként Vári János is, akitől a nő az ügyészség gyanúja szerint beszerezte a kábítószert. A negyedrendű vádlottnak a neki eladott kábítószer fogyasztásáért kell felelnie.

A vádirat szerint egy kölcsönügylet kapcsán került kapcsolatba egymással az elsőrendű és a másodrendű vádlott még 2009-ben: a nő 250 ezer forintot adott át a férfinak, aki ígéretet tett a pénz néhány héten belüli visszafizetésére. Mivel a férfi később is fizetésképtelen volt, abban állapodtak meg, hogy az általa beszerzett kábítószer értékesítéséből adja meg adósságát. A marihuánát, az amfetamin-származékokat és a speedet a nő kisebb csomagokra osztva édesanyja kisvárdai lakásának garázsában tárolta; az adagokat a férfi adta el a város területén, az utánpótlás miatt pedig folyamatos kapcsolatban álltak egymással.

A gyanú szerint Vári János 2010 februárjáig több alkalommal adott el ilyen módon kábítószert, a marihuána grammját például kétezer forintért adta. A drogot emellett – a negyedrendű vádlottal együtt – saját maga is fogyasztotta, az eladásból pedig mintegy 460 ezer forint bevételt ért el – áll a vádiratban. A férfit a rendőrök üzletelés közben fogták el, a két nő közös lakásában tartott házkutatás során pedig amfetamin-származékra és marihuánára bukkantak. A kábítószert az elsőrendű vádlott gépkocsijában is megtalálták a nyomozók.

A 40 éves nő a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát, azt mondta, tettét megbánta. Sírva beszélt arról, hogy hibásnak érzi magát, s az édesanyját nem akarta bajba keverni. Bírói kérdésre közölte, hogy a harmadrendű vádlott férfival egy közös ismerős révén kerültek kapcsolatba, akinek már korábban is nyújtott pénzügyi segítséget. A férfi azonban a kölcsönadott pénzt nem tudta megadni, a nő által javasolt „közjegyzői megoldásba” viszont nem ment bele.

A nő vallomása szerint a harmadrendű vádlott ekkor állt elő a kábítószer beszerzésének és eladásának ötletével, a „bevásárláshoz” pedig további 160 ezer forintot adott át neki. A további, például a kábítószer kimérésének körülményeit firtató bírói kérdésekre viszont már nem kívánt válaszolni az elsőrendű vádlott, s fenntartotta a nyomozati szakaszban tett vallomását. A bizonyítási eljárás a többi vádlott, valamint a tanúk meghallgatásával folytatódik a szabolcsi bíróságon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.