Egyelőre megmenekülhet Görögország az összeomlástól

Görögországot segítő újabb pénzügyi támogatásról készül döntést hozni az euróövezeti országok csoportja – jelentette be a csoport pénzügyminisztereinek tanácsát (Eurogroup) elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, miután pénteken hivatalában fogadta Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnököt.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788403" target="_blank">• Tüntetők százai szállták meg az egyik görög minisztériumot</a></strong>

MNO
2011. 06. 03. 16:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette azt is, hogy Görögország megkapja a jelenleg futó támogatási program következő, 12 milliárd eurós részletét. A találkozón Papandreu ismertette a vezető euróövezeti illetékessel hazájának középtávú konszolidációs terveit, valamint azoknak a tárgyalásoknak az eredményeit, amelyet országa az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségével folytatott.

Juncker a megbeszélés után elmondta, hogy a tervek szerint az újabb támogatási programban önkéntes alapon a magánbankok is részt vehetnek.

Jó bizonyítványt kapott Athén

Pozitív bizonyítványt kapott pénteken Görögország a mentőcsomagjával kapcsolatos intézkedéseinek mintegy négy hétig tartó szigorú felülvizsgálata során; ez azt jelenti, hogy Athén minden valószínűség szerint megkaphatja összesen 110 milliárd eurós mentőcsomagjának 12 milliárd eurós részletét.

A görög pénzügyminisztérium bejelentése szerint az EU-val, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Központi Bankkal (EKB) folytatott tárgyalások „pozitívan” zárultak. A görög kormány a múlt hónapban 6,4 milliárd eurós megszorító programot körvonalazott az idei évre, további 22 milliárdos megtakarítást helyezett kilátásba 2015-ig, továbbá ígéretet tett arra, hogy 50 milliárdot állami ingatlanok eladásából és állami vállalatok privatizációjából teremt elő.

Javul az ország megítélése

Meredek csökkenéssel zárta a hetet Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, miután pénteki athéni bejelentés szerint kedvezően zárult az EU/IMF/EKB-mentőcsomag feltételéül szabott intézkedések egy hónapig tartó felülvizsgálata. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a pénteki késői londoni kereskedésben jelentős, 80 bázispontos eséssel 1370 bázispont környékén járt.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most valamivel kevesebb mint 1,4 millió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. A hét elején még jóval 1660 bázispont – tízmillió euró görög államadósságra több mint 1,6 millió euró – feletti görög CDS-árazásokat mértek Londonban, vagyis az egységnyi adósságösszegre köthető görög CDS-kontraktusok középárfolyama a kereskedési hét során csaknem 300 ezer euróval csökkent.

Jöhet a következő részlet

Megállapodott az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége Görögország illetékeseivel azokban az intézkedésekben, amelyek révén Athén be tudja tartani középtávra szóló pénzügyi és konszolidációs vállalásait – jelentette be a két nemzetközi szervezet közös közleményben Brüsszelben pénteken.

A közlemény megerősítette, hogy Görögország várhatóan hozzájuthat a nemzetközi pénzügyi támogatás következő részletéhez. Az uniós és valutaalapi illetékesek szerint a most közösen rögzített intézkedések szigorú gyakorlatba ültetése segíteni fog Görögországban visszaállítani az államháztartás fenntarthatóságát, megőrizni a pénzügyi ágazat stabilitását és fokozni a versenyképességet, megteremtve ezzel a fenntartható gazdasági növekedés és foglalkoztatás feltételeit.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.