Ennyire futotta Luxemburg ellen

Tragikus színvonalú mérkőzésen a lehető legminimálisabb különbséggel nyert Luxemburgban a magyar labdarúgó-válogatott. A találkozóba a legtöbb színt a kiosztott számtalan sárga lap vitte, valamint feljegyezhettük Bogdán Ádám debütálását, Szabics Imre pedig győztes góllal tért vissza. Kedden San Marino következik Eb-selejtezőn, talán játék is lesz.

2011. 06. 03. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti ünnep után, egy négynapos hosszú hétvége sűrűjében fogadta Luxemburg Magyarország labdarúgó-válogatottját felkészülési mérkőzésen péntek este, ezért nem is látták túlságosan sokan a barátságos találkozót. Elmondható, hogy a hazaiak és mi is jól választottunk ellenfelet erre a FIFA-játéknapra, hiszen kedden vendéglátóink ama Fehéroroszország ellen küzdenek majd, amely éppen mögöttünk található a FIFA legfrissebb világranglistáján, és amellyel szemben a 2012-es Eb-re kvalifikáló sorozatban bizony pontot is tudott szerezni ősszel a törpeállam (0-0-s eredmény született). Nemzeti csapatunk eközben a rangsorban utolsó (202.) helyen álló San Marinóra hangolt a 125. Luxemburg elleni 90 perccel.

A Pest megyényi országgal korábban kilencszer találkoztunk, és mind a kilencszer nyertünk – mindannyiszor potyogtak a gólok: 46-ot „adtunk”, 10-et kaptunk. Mivel a támadószekciónk gyakorlatilag sérült (Rudolf, Priskin, Gera, Szalai), Egervári kapitány Szabics Imre rehabilitálásával, Tököli behívásával és Németh Krisztián „akklimatizálásával” próbálkozott. Hármuk közül a kezdőbe végül a kecskeméti Tököli Attila fért be – Egervári korábbi dunaújvárosi játékosa helyett inkább Szabicsot várták sokan… (A pályára lépő tizenegy: Bogdán – Vanczák, Lipták, Juhász, Laczkó – Koman, Vadócz, Hajnal, Elek, Dzsudzsák – Tököli.)

A Josy Barthel Stadion gyepén nem látszódott meg az egy nappal korábbi gálameccs, Tököli sem hibáztathatta a talajt, amikor a 9. percben a Hajnal által elé ívelt labdát tragikusan gyatrán Joubert kapus kezébe passzolta. A fölényünk természetesen megvolt, Bogdán a 10. percben ért először labdába. A félidő derekáig Dzsudzsák, Koman és Hajnal viszonylag jól léptek bele a nem túl tempós támadásokba, de feltűnően hiányzott az összhang a középpálya egészét tekintve. Aztán a 20. perctől Bogdánnak egyre több dolga akadt, Laczkó, Juhász és Lipták néha egymásra várt, a luxemburgiak pedig egyre bátrabbak lettek, főként Da Motta elevenkedett. A 30. percben megint volt egy ziccerünk, de Hajnal éles szögből hibázott (labdaelrúgásért kapott is egy sárgát nemsokára), Tököli pedig sokadik elrontott helyzete után Dzsudzsákkal pörölt egy sort.

A félidőben teljesen átformálódott a csapat. Tökölit „letörölte” a taktikai tábláról Egervári Sándor, és a „vénülő” csatár sorsára jutott a friss vidista bajnok Elek Ákos is, helyükön pedig Németh Krisztián és Szabics Imre szerepelhetett. Ez szerkezetváltással is járt, a 4-5-1-et 4-4-2 váltotta fel. Hogy minőségi és mennyiségi változás is beállt a csatársorban, már 7 perc alatt megmutatkozott: Dzsudzsák Balázs iramodott meg a szélen, középre adását Németh átengedte a hosszún jobb helyzetben érkező Szabicsnak, aki közvetlen közelről az elfekvő kapus helyére passzolt, 1-0 ide!

Ezután sajnos megint kicsit leült a találkozó, erőtlen támadásokig jutottunk – igaz az is, hogy az izlandi játékvezetői hármas folyamatosan lest látott minden akciónknál. A hajrára mindkét tréner felforgatta csapatát – talán taktikai elemeket gyakorolva –, de a gólveszély mindkét kapu elől elhárult, így békésen lecsordogált volna a meccs a 77. percben kialakult kakaskodástól eltekintve. Kedden San Marino következik a mieinknek, kíváncsian várjuk.

LUXEMBURG–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
2011. június 3. 20.15, Luxembourg, Josy Barthel Stadion, 2000 néző
vezette: Arnason – Gislason, Gunarson (mindhárman izlandiak)
gól: Szabics (53. perc, 0-1)
sárga lap: Laczkó (24.), Hajnal (44.), Vadócz (66.), Juhász (78.), Peters (78.)
LUXEMBURG: Joubert – Schnell, Blaise (Malget, 85.), Hoffmann, Mutsch – Gerson (Massimo Martimo, 59.), Payal, Peters (Joao Pedro, 79.), Bettmer (Laterze, 17.) Leweck (Colette, 85.) – D. Da Motta (Kitengé, 59.). Szövetségi kapitány: Luc Holtz
MAGYARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Lipták, Juhász, Laczkó – Vadócz (Pintér, 68.), Elek (Szabics, 46.) – Koman (Czvitkovics, 58.), Hajnal (Koltai, 79.), Dzsudzsák – Tököli (Németh, 46.). Szövetségi kapitány: Egervári Sándor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.