Hiába a detektívmunka, nem találják a járvány forrását

Változatlan a patthelyzet a hasmenésjárvány elleni harcban Németországban. A hatóságok egyfajta detektívmunkát végeznek, és több szálon nyomoznak a kórokozónak tekintett különleges bélbaktériumot terjesztő forrás felkutatása érdekében, mostanáig azonban semmilyen konkrét eredményt nem értek el.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788682" target="_blank"><strong>• Hasmenéses járvány: „forró nyomon” vannak a hatóságok?</strong></a>

MNO
2011. 06. 05. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén vált ismertté, hogy a Schleswig-Holstein tartományban lévő Lübeck városában egy olyan étteremre bukkantak, ahol az elmúlt hetekben mintegy húszan fertőződtek meg. A hatóságok azt remélték, hogy ezáltal „forró nyomhoz” jutottak, és az étterem átvizsgálása, az azt különböző élelmiszerekkel ellátó hálózatok, valamint piacok ellenőrzése közelebb vihet a megoldáshoz. Vasárnapi értesülések szerint azonban a vizsgálatok eddig nem hoztak eredményt, bár a hamburgi nagybani piac változatlanul potenciális fertőzésforrás lehet.

A „lübecki szállal” kapcsolatos nyomozásról tájékoztatást vár az Európai Bizottság is, amely jelezte, hogy kész segíteni. Vasárnapi sajtóértesülések szerint John Dalli, az unió egészségügyi biztosa felajánlotta, hogy szakértőket küld Németországba a hatóságok munkájának segítésére. Ezenkívül bejelentette azt is, hogy egy különleges internetplatformot hoznak létre, amelynek segítségével az egyes országok illetékesei információkat cserélhetnek a járvány terjedéséről, továbbá a megbetegedések kezeléséről.

Nem akarnak kártérítést fizetni

A Welt am Sonntag című vasárnapi újság számolt be ugyanakkor arról, hogy az Európai Bizottság nem kíván kártérítést fizetni a járvány terjedése miatt súlyos értékesítési gondokkal küszködő, elsősorban spanyol, valamint német gazdáknak. A bizottság ugyanis azon a véleményen van, hogy mindez nem illeszkedik az unió agrárpolitikájának kereteibe. A kártérítést a napokban közösen is sürgette Angela Merkel kancellár és José Luis Zapatero spanyol kormányfő, a jelek szerint azonban hiábavalóan. A lap értesülése szerint a madridi kormány nem akar belenyugodni az elutasításba, és az unió mezőgazdasági vagy katasztrófaalapjából továbbra is kártalanítást sürget.

A spanyol gazdák ugyanakkor haragszanak a német hatóságokra is. Erre utal, hogy két andalúziai mezőgazdasági üzem pert kíván indítani a német illetékesek ellen amiatt, hogy a fertőzés forrásaként minden bizonyíték hiányában gyanúsították meg a spanyol uborkát. A hírek szerint egy tekintélyes berlini ügyvédi irodát bíztak meg érdekeik képviseletével, mindenekelőtt arra hivatkozva: az elsietett és megalapozatlan gyanúsítgatás következtében a spanyol gazdák egy hét alatt legkevesebb 200 millió eurós veszteséget szenvedtek.

Válságos helyzet

Daniel Bahr német egészségügyi miniszter egy vasárnapi lapinterjúban elismerte, hogy egyes németországi kórházakban a járvány gyors ütemű terjedése miatt válságos helyzet alakult ki. Az orvosok és az ápolók elsősorban Hamburgban és Brémában nem győzik a munkát, az intenzívosztályok már nem képesek több beteg befogadására, és más vonatkozásban is kapacitáshiány alakult ki. A miniszter szerint enyhített a feszült helyzeten, hogy más, környékbeli kórházak nyújtottak támogatást. Mindenesetre Bahr a hét elejére valamennyi szövetségi, illetve tartományi egészségügyi illetékes részvételével válságtanácskozást hívott össze.

Vasárnap reggeli adatok szerint a hasmenésjárvány eddig 19 halálos áldozatot követelt Németországban. A megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma 2500 körül mozog, és közülük több mint 500-an életveszélyes, vagy legalábbis válságos állapotban vannak. Esetükben már fellépett az úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent. Az orvosok hatalmas erőfeszítéseket tesznek kezelésükre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.