Kezdődik a bonni klímacsúcs

Június 6-tól újabb ülésszakkal folytatódnak az éghajlatváltozás elleni küzdelmet fókuszba helyező egyeztetések az ENSZ keretegyezményének égisze alatt Bonnban.

MNO
2011. 06. 05. 13:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyalásokon az Európai Uniót a magyar elnökség és az Európai Bizottság képviseli. A június 17-ig tartó találkozó célja a kiotói jegyzőkönyv lejártát követő időszakra szóló globális, átfogó, jogilag kötelező új éghajlat-változási megállapodás létrehozása – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében.

A bonni ENSZ-ülésszak – amelyen több mint 170 ország több mint 1200 szakembere vesz részt – elsődleges feladata az év végi dél-afrikai klímacsúcs előkészítése. A találkozón megrendezendő műhelytalálkozókon a fejlődő és a fejlett országok kibocsátáscsökkentési vállalásaikat tisztázzák, továbbá megerősítik azt a megállapodást, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius-fok alatt stabilizálják.

A 2010. decemberi cancúni klímakonferencia a 2012. utáni időszak új globális éghajlat-változási keretét előkészítő megállapodáscsomag elfogadásával zárult. Több kulcskérdésben előrelépés történt az új klímarendszer kialakítása érdekében, ugyanakkor a cancúni megállapodás csak kiindulási alap, amelyre építve legkorábban a 2011. évi dél-afrikai konferencián jöhet létre jogilag kötelező megállapodás.

Cancún után 2011 áprilisában, Bangkokban találkoztak először újra a tárgyalófelek, és kijelölték a következő hónapok egyeztetéseinek főbb témaköreit. Ez a munka kezdődik hétfőn Bonnban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.