Kónyáék tüntetnek, és lehet, hogy elmennek a Sándor-palotához is

Június 16-ra békés fővárosi demonstrációt hirdetett az alkotmányos jogok védelme érdekében magánemberként Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke hétfőn Budapesten.

MNO
2011. 06. 06. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtótájékoztatón Kónya Péter az akciót „bohócforradalomnak” nevezte, közlése szerint a jövő csütörtöki eseményre minden olyan civil és társadalmi szervezetet, szakszervezetet és állampolgárt várnak, aki bizalomvesztés miatt „visszamenőleges hatállyal” visszavonná a Fidesz–KDNP-re tavaly leadott szavazatait.

Mint mondta, a megmozdulás során az Alkotmány utcában felállítandó fülkékben lehet majd „voksolni” arról, hogy visszavonják-e a tavalyi szavazataikat az ott megjelentek, s ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy „érvényt szerezzenek a nép akaratának”, mert – mint hozzátette – az államfőnek ilyen esetekre „az alkotmány meghatározza a feladatát”. Kónya úgy fogalmazott: információik szerint hétfőn elfogadják az alkotmánymódosítást a parlamentben, „ezzel a kocka el van vetve”, ezért felhívást intéznek az állampolgárokhoz.

A szakszervezeti vezető felolvasta a dokumentumot, amelyben egyebek mellett az áll, hogy „az Orbán-kormány egyéves ténykedése alatt a demokrácia, az emberek alkotmányos és szerzett jogai, valamint a magántulajdon súlyosan sérült”. Kérdésre válaszolva azt mondta: a tervezett jogszabály-módosítások nemcsak a rendészeti dolgozók szolgálati törvényének és azon keresztül a nyugdíjrendszerüknek a megváltoztatásáról szólnak, „az alkotmány módosítása a társadalom nagyon széles rétegét érinti”. Úgy véli, „csak széles társadalmi összefogással lehet nemet mondani ezekre az intézkedésekre”.

Kitért arra, hogy a demonstrációval kapcsolatban minden szakszervezeti konföderációval és szakszervezettel felveszik kapcsolatot, kedden a nagy ágazati szakszervezetek vezetőivel egyeztetnek. Úgy fogalmazott: „mi már nem tartjuk értelmét a további tárgyalásoknak, mert az alkotmánymódosítással egyértelműen kiderült számunkra, hogy nem lehet olyan megoldás, ami alapján meg tudnánk állapodni e kérdéskörben”. Közölte, hogy a szakszervezeteknek nem teljesítették azt a kérését, hogy mutassák be nekik az őket érintő sarkalatos törvény tervezetét.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezet főtitkárával, Szima Judittal szemben indult eljárással kapcsolatban megjegyezte: „az időzítés nyilvánvaló üzenet minden fegyveresés rendvédelmi szakszervezeti vezetőnek”. Kónya emlékeztetett arra, hogy Árok és ő is lemondott a sztrájkbizottság vezetői posztjáról, mert úgy ítélték meg, hogy a korábbi nyolc követelés már kevés. Árok azt mondta: „célunkat békés módon és eszközökkel, törvényes úton, az eskünkben vállaltaknak megfelelően, a néphatalom alkotmányos elvének érvényesítésével kívánjuk elérn”.

Annak a véleményének adott hangot, hogy „a kétharmados parlamenti többségre sem a politikai elit, sem a társadalom nem érett még”. További kérdésre közölte, hogy rendbontás esetén feloszlatják majd a demonstrációt. Ha ennek a jelenlévők nem engedelmeskednek, akkor ők a rendőrségnek jelzik: „ettől kezdve nem vállalunk felelősséget az ott lévőkért”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.