Különleges világra nyitnak kaput

Értelmi sérültek országos mozgóképes találkozóját rendezik meg kedden a Győr-Moson-Sopron megyei Zsirán, az értelmi fogyatékosok otthonában.

MNO
2011. 06. 05. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén már harmadszor ad otthont a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő Rimóczy kastély és környezete a filmszemlének. A programon néhány perces filmeket vetítenek szakmai zsűri előtt, amelyeket az ország különböző részeiben élő értelmi fogyatékos emberek készítettek – mondta Hollósi Péter, a rendező intézmény igazgatója. Valamennyi film alkotója saját világáról, sajátos világlátásáról vall, és a filmek készítői örömüket lelik abban, hogy ötleteik a filmben testet öltenek – utalt az előző évek tapasztalataira az intézményvezető.

Ezek az etűdök önportrék, olyanok, akárha tükörbe néznének – fogalmazott Fábián Gábor, a zsirai intézmény munkatársa, a filmes találkozó kezdeményezője. Ő maga is filmes, munkáival fesztiválokon már díjakat is nyert. Ő foglalkozik a zsirai otthon mozgókép iránt érdeklődő lakóival, akik közül a leginvenciózusabbak a szemlén bemutatják munkáikat. Fábián Gábor az alkotási folyamatról elmondta: a filmkészítők azzal kevéssé törődnek, hogy miként áll össze egy 3-5 perces film. A technikai teendőket felkészült segítőik végzik el. Számukra az a lényeg, hogy el akarnak mondani valamit, s eközben olyan világra nyitnak kaput, amely máskülönben nem vagy csak nehezen nyílna ki – fogalmazott.

A találkozó filmjeit szakmai zsűri értékeli Halmy György filmrendező vezetésével. Ő műhelymunka keretében készítette fel a sérülteket tavasszal, mielőtt nekiláttak a szemlére szánt filmek forgatásának. A filmes találkozó megrendezését többek között a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület támogatta, és emellett kora tavasszal képzést is szervezett a filmeseket segítő szociális szakembereknek, hogy elkészülhessenek a filmek az ország különböző tájain működő otthonokban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.