Magyar aktivistát tartóztattak le Grönlandon

A Greenpeace egyik magyar aktivistája is börtönbe került, miután a nemzetközi zöldmozgalom aktivistái négy napig akadályozták a Cairn Energy olajfúró tornyának munkáját a sarkvidéken – közölte a Greenpeace Magyarország hétfőn.

MNO
2011. 06. 06. 14:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A letartóztatások után újabb 18 aktivista szállta meg a tornyot, mert a cég nem adja ki az esetleges üzemzavarok kezelésére vonatkozó akcióterveit. Az aktivistákat, köztük a magyar Major Dávidot a dán haditengerészet különleges alakulata távolította el a toronyról – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a különösen értékes sarkvidéken, ahol a fehérdelfinfélékhez tartozó narválok fontos populációja található, egy Mexikói-öbölhöz hasonló katasztrófa elhárítása még nehezebb lenne, a kiömlött olaj eltakarítása pedig – a brit kormány szerint is – lehetetlen.

A Greenpeace hétfőn hivatalos panaszt nyújtott be a grönlandi parlament ombudsmani hivatalánál. A panaszban kifejtik, hogy a Greenpeace 17 különböző dokumentumba kért betekintést, ám csak kettő esetében tették ezt lehetővé. A grönlandi Ásvány és Petróleum Hivatal nem hajlandó nyilvánosságra hozni azokat az iratokat, amelyek részletezik, hogy a skóciai edinburghi székhelyű Cairn hogyan kezelne és finanszírozna egy esetleg bekövetkező olajszivárgást. Ezekből a technikai jelentésekből ugyanis egyértelművé válna, hogy mennyire rizikós az olajfúrás az Északi-sarkon – mutatnak rá.

A Greenpeace már többször kérte a dokumentumok nyilvánosság elé tárását, hogy azokat független szakértők is megvizsgálhassák. Miután ezt a Cairn megtagadta, újabb 18 aktivista foglalta el a Leiv Eiriksson fúrótornyot és nyolc órára megint leállt a munka.

Major Dávid, aki egy daruhoz láncolva töltötte el ezt a nyolc órát, letartóztatása előtt kijelentette: az, hogy a Cairn ügyvédei több millió eurós büntetésekkel fenyegetőznek, jól mutatja, hogy a végsőkig titokban akarják tartani az olajszivárgási akciótervet.

„A Cairn bevetheti az összes méregdrága ügyvédjét, mi akkor is követelni fogjuk, amit az embereknek joguk van tudni. De ki fog derülni, amit a szakértők már hónapok óta mondanak: nem lehetséges megtisztítani a sarkvidéket egy esetleges olajszivárgás után” – olvasható a Greenpeace Magyarország közleményében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.