Már harci helikopterekkel is támadják Kadhafi erőit

Először vetett be harci helikoptereket a NATO a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen indított légi hadművelete során – jelentették be szombat hajnalban az észak-atlani szövetség központjában.

MNO
2011. 06. 04. 3:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erről kiadott NATO-közlemény szerint június 4-én a harci helikopterek katonai járművekre, hadi felszerelésekre és magára a tripoli rezsim fegyveres erőire mértek csapást. A dokumentumból nem derül ki, hogy mely térségeket támadták a NATO helikopterei.

Charles Bouchard tábornok, a légi hadművelet parancsnoka az első helikopter-bevetéseket eredményesnek nevezte. Szerinte a műveletek hatékonyabbá válhatnak a helikopterekkel, mert ezeknek a harci eszközöknek a célba találási képessége jóval pontosabb, mint a repülőgépeké.

Kadhafi erői igyekeznek lakott helyszíneken meghúzni magukat, így az ellenük bevetett harci repülőgépes támadások óhatatlanul polgári áldozatokkal is járnak. A helikopterekkel ezt ki lehet küszöbölni, azonban – ellentétben a harci gépekkel – kevésbé hatékonyak a tömeges haderő elleni küzdelemben.

Katonai források szerint brit és francia helikopterek állnak a NATO rendelkezésére a líbiai rezsim elleni harcban. A légi járművek a líbiai partok közelében cirkáló hadihajókról szállnak fel bevetésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.