„Megharcolunk minden magyarért”

A magyaroknak az egyetemes emberiség iránti elsődleges kötelességük az, hogy magyarságukat megőrizzék, kimunkálják, felmutassák – mondta Semjén Zsolt Sárospatakon szombaton.<br />

MNO
2011. 06. 04. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök-helyettes a zempléni város református templomában a nemzeti összetartozás napján tartott ökumenikus istentiszteleten úgy fogalmazott: magyarságunkat akkor tudjuk megőrizni, ha szembe tudunk nézni a történelmünkkel, és ebből le kell vonni a tanulságot. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: széttéphették Magyarországot a külső és belső ellenségek, de a magyar nemzet szellemi és spirituális egységét soha nem tudták, nem tudják széjjeltörni.

A kereszténydemokrata politikus szerint a magyar nemzet egy „háromlábú székhez hasonlítható”, ennek egyik lába az anyaország, a másik lába az elszakított területeken élő magyarság, a harmadik pedig a világban szétszóródott magyarság, ha „bármelyik láb széttörik, a szék is széttörik”. Beszédében azt is elmondta: a nemzeti összetartozás napja nemcsak a mai Magyarország határán túlra került magyarokról szól, hanem minden magyarról. A Trianon okozta sebről azt mondta Semjén Zsolt, hogy a kormány megkezdte a nemzetet közjogilag is egyesíteni az állampolgárság megadásával.

A magyar nemzet megmaradásáról szólva úgy fogalmazott, hogy egyetlen magyar nemzet van, egyetlen magyar állampolgársággal, és ez a szavazati jogra is vonatkozik. Bejelentette: szeptemberben elindul az a nemzeti regiszter, amellyel az interneten keresztül személy szerint minden magyart elérhető, azok is, akik már nem beszélik a nyelvet, de kötődésük van a nemzethez. „Nem hagyunk elveszni egyetlen magyart sem”, a mai nap üzenete az, hogy „megharcolunk minden magyarért” – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.