Mesterlövészek tüzeltek az ima után összegyűlt emberekre

A szíriai karhatalmi erők pénteken legkevesebb 63 embert öltek meg a közel-keleti arab ország több városában zajló kormányellenes tüntetések során – közölte egy szíriai jogvédő szervezet szombaton.  <br />

MNO
2011. 06. 04. 4:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbben, ötvenhárman a közép-szíriai Hama városában lettek a sortüzek áldozatai. Szemtanúk szerint a biztonsági erők tagjai és mesterlövészek tüzeltek a pénteki ima után a város központjában összegyűlt és Bassár el-Aszad elnök távozását követelő több tízezer emberre a 11 hete tartó szíriai lázadás egyik legvéresebb incidensében. Sok sebesültet kórházba kellett szállítani.

A hamai megmozdulásoknak Szíriában az átlagosnál nagyobb visszhangjuk van, mert a jelenlegi államfő apja, Hafez Aszad az 1982-es hamai fegyveres iszlamista felkelés leverése során mintegy harmincezer embert öletett meg, és a település egy részét leromboltatta.

A közelben lévő ar-Rasztanban heten haltak meg. Ezt a várost majdnem egy hete harckocsik veszik körül. A fővárosban, Damaszkuszban egy halottja van a rendőrségi túlkapásoknak, és az északi Idlíb tartományban két tüntető vesztette életét pénteken.

A déli Deraában, ahol először volt tüntetés a damaszkuszi rezsim ellen, a kijárási tilalom ellenére is több százan vonultak az utcára pénteken, és azt harsogták, hogy gyilkosokkal nincs párbeszéd. A rendőrség feloszlatta a demonstrációt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.