Mi lesz a filmfesztivállal? Gyanús százmilliók + Videó

A figyelmeztetések ellenére bűncselekménygyanús ügyekben is érintett producerekre bízná a kulturális államtitkár a több száz millió forintba kerülő Budapesti Nemzetközi Filmfesztivál rendezését – derítette ki a Hír TV Célpont című műsora. Szőcs Gézának – állítása szerint – többen is arra hívták fel a figyelmét, hogy a főszervező egyesület két filmes producere, Barbalics Péter és Neményi Ádám gazember, kezdeményezésüket mégis támogatja az államtitkár.

MNO
2011. 06. 04. 15:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a Célpont összeállítását!


A kulturális államtitkár a filmszemle zárórendezvényén jelentette be: Magyarország hamarosan nemzetközi filmfesztivált rendez. Bár Szőcs Géza azt mondta, nagyon sok figyelmeztetést kapott arra nézve, hogy „Barbalics Péter gazember, hogy Neményi Ádám gazember”, a filmes seregszemlét az államtitkár ennek ellenére a magyar filmes szakmában kétes hírnevet szerzett producerekkel rendeztetné meg. Barbalics egyébként Dávid Ibolya sógora, és neve a Sorstalanság című film körüli botránykor vált ismertté. Ő volt a film producere. A 920 milliós állami támogatással készülő mozi azonban három hónap forgatás után leállt, mert eltűnt 200 millió forint.

Szőcs Géza az eset kapcsán azt mondta: a Sorstalanság-ügyben számon kérte Barbalicstól azt, amit mindenki számon kért, hogy „hova sikkasztott el 700 vagy 800 millió forintot”. Hozzáfűzte, tud olyan dokumentumot mutatni, amelyben van egy összefoglaló és elszámolás, amely őt meggyőzte.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány büntetőeljárás megindítását tervezte Barbalics ellen, amiből végül nem lett semmi. Aláírási jogát azonban elvették és egy másik producerrel fejezték be a filmet. Barbalicsot a Célpont nem tudta elérni.

Neményi Ádám több sikerfilm producere, ennek ellenére többeknek tartozik, és felmerült a neve a Duna TV-nél eltüntetett százmilliókkal összefüggésben is. Az ő cége szerződött a Gézengúzok című sorozat gyártására is. A Duna TV 231 milliót fizetett ki a sorozatért egy kft.-nek, amiből a producer – állítása szerint – csak 56 milliót kapott. Ezzel magyarázza, hogy sok munkatársát még mindig nem fizette ki. Csak azok jutottak hozzá a pénzükhöz, akik keményen szembeszálltak Neményivel.

Pénz egyelőre nincs a két producer által megálmodott filmfesztiválra. Bár korábban az államtitkár azt nyilatkozta, állami támogatást is adnak a kezdeményezésre, a filmes szakma rendbetételéért felelős kormánybiztos Andy Vajna egyértelművé tette, hogy amíg nem állítják talpra a többmilliárdos hiánnyal küzdő szakmát, addig a kormány nem támogatja a filmfesztivált.

(HírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.