Módosulhat az alkotmány, átalakulhat a nyugdíj

Csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, de akár megszüntethetővé is válhat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátás, ha az Országgyűlés jövő heti, háromnapos ülésén megszavazza az erről szóló fideszes alkotmánymódosító javaslatot. A Ház szintén hétfőn határoz a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló eseti bizottság létrehozásáról.

MNO
2011. 06. 05. 8:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament hétfői ülésnapja Kövér László házelnök megemlékezésével kezdődik a múlt vasárnap elhunyt Mádl Ferenc volt államfőről. Ezután esküt tesz a Jobbik új képviselője, Jámbor Nándor, aki a parlamenti mandátumáról lemondott Samu Tamás Gergő helyére kerül. Az Országgyűlés a hét első napján dönt a Fidesz nyugdíjakat, valamint az Alkotmánybíróságot (Ab) érintő alkotmánymódosító javaslatához beérkezett módosító indítványokról, sőt a zárószavazásra is sor kerülhet, ha a képviselők ezek közül egyetlenegyet sem fogadnak el.

A kormánytöbbség úgy módosítaná az év végéig hatályos alkotmányt, hogy kimondaná: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Emellett az indítvány lehetővé tenné, hogy már az idén szeptembertől 15 tagú legyen az Alkotmánybíróság. Az MSZP kezdeményezésére név szerinti voksolás várható az alkotmánymódosításról. Határozat születhet még a cukorgyárak privatizációját vizsgáló parlamenti bizottság, valamint a gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság létrehozásáról, valamint elfogadhatja a Ház a fideszes Szijjártó Péter és Ágh Péter javaslatát a parlamenti képviselői tisztséget is betöltő miniszterelnöki biztosok javadalmazásának csökkentéséről.

A határozathozatalok után több részletes vitát is lefolytatnak a politikusok, így például a lakásszövetkezeti, a közbeszerzési, a természetvédelmi jogszabály módosításáról, az új számvevőszéki törvényről, valamint arról a fideszes indítványról, amely az ügyészek és a bírák szolgálati viszonyára vonatkozik, továbbá kinevezési moratóriumot rendelne el január elsejéig a bírósági vezetőkre. Az Országgyűlés kedden időkeretes vitában tárgyalhatja egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását, amely szerint a táppénzen lévők akár soron kívüli ellátásban is részesülhetnének, továbbá szigorodnának a gyógyszergyártókra és -forgalmazókra vonatkozó szabályok.

A képviselők szerdán megvitathatják egyebek mellett az Állami Számvevőszék tavalyi tevékenységéről szóló jelentést és az elfogadásáról szóló határozati javaslatot, az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, a nemzeti adatvagyont érintő törvény megváltoztatását, valamint az előadó-művészeti jogszabály módosítását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.