Nem hagyják elveszni nemzeti kincsünket, vállalják a küzdelmet

A libamáj hazai- és külpiaci pozícióinak erősítése érdekében szövetséget hoznak létre az ágazat szereplői; Orosháza városa pedig hungarikummá kívánja nyilváníttatni a libamájat – hangzott el a harmadik orosházi libamájfesztivál alkalmából megtartott sajtótájékoztatón szombaton.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/784661" target="_blank"><strong>• Kommunikációs bomba csapott le, nehéz volt a védekezés</strong></a>

MNO
2011. 06. 04. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a libamájat nemzeti kincsnek nevezte, amely nemcsak exportterméket, hanem foglalkoztatást, vidéki munkahelyeket és feldolgozóipart jelent. Üdvözölte a tervezett szövetség létrehozását, mert – mint mondta – csak összefogással, tudatos termelői, feldolgozói szerveződésekkel lehet helytállni a piaci küzdelemben.

Kiemelte, hogy a teljes magyar libamájtermelés évente eléri az 1600 tonnát, s ennek nyolcvan százaléka a külpiacokra kerül. A miniszter nagyon fontosnak tartotta, hogy a vízi szárnyasok tartására vonatkozó etikai kódex minél nagyobb támogatást élvezzen. Mint mondta „a kódex a jó állattartási szabályokat, az állatokkal való bánásmódot, a tartás feltételeit és a legkülönbözőbb szakmai szabályokat rögzíti azért, hogy megfeleljünk a különböző állatvédelmi előírásoknak”. A miniszter támogatásáról biztosította egy célzott marketingkampány elindítását, s ehhez a tárca irányítása alatt álló Agrármarketing Centrum segítségét is felajánlotta.

A megalakulás előtt álló Magyar Libamájszövetségben a tervek szerint a teljes termékpálya képviselteti magát, az integrátoroktól, a töméssel foglalkozó gazdákon át, a feldolgozókon, vágóhidakon keresztül a kereskedőkig, illetve akár a forgalmazó éttermek tulajdonosaiig – mondta Elekes Lajos, a libamáj-feldolgozással is foglalkozó orosházi Merian Foods Kft. vezetője. A szövetség célja a magyar libamáj, illetve hízott máj ismertségének és marketingtámogatottságának növelése és elmozdulás a jelenlegi alapanyag-termeléstől és értékesítéstől a feldogozott termékek főként exportpiacokra való értékesítésének irányába.

Dancsó József, Orosháza polgármestere emlékeztetett arra, hogy a városban, illetve a térségben világszínvonalú terméket állítanak elő, dolgoznak fel és igyekeznek értékesíteni. Hozzátette: a magyar libamáj elsősorban orosházi, hiszen az előállítás legnagyobb része Orosházán történik. „Ezért tartom fontosnak, hogy a készülő és hamarosan megszülető hungarikumtörvény külön említést tegyen arról, hogy a libamáj orosházi, hogy ezt a prémium terméket megfelelő védettséggel, megfelelő szinten és módon tudjuk megőrizni és védeni” – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.