„Nem pénzt akarunk elvenni, hanem lehetőséget kínálunk”

A rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetőinek egy jelentős része a megoldásokat keresi és nem az utcai lehetőségeket – vélekedett Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken a TV2-nek.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788544" target="_blank"><strong>• Nem egyeztek meg a belügyminisztériumi tárgyaláson</strong></a>

MNO
2011. 06. 03. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóvivő a Tények Este című műsorban azt mondta: egyes – szélsőséges politikai csoportokkal kapcsolatot ápoló – rendvédelmi szakszervezeti vezetők viszont inkább a tüntetéseket választják, ami normális dolog egy demokráciában, de a törvényeket akkor is be kell tartani, ami az utóbbi időkben nem mindig sikerült. Szijjártó Péter elmondta: a szakszervezetek delegáltjai csütörtökön jártak Orbán Viktor miniszterelnöknél, aki világossá tette, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben „mindenkinek a munkájára szükségünk van, és éppen ezért szeretnénk biztosítani mindenki számára, hogy dolgozzon”.

A szóvivő szerint úgy szerveznék át a gazdasági és a nyugdíjrendszert, hogy minél többen és minél tovább akarjanak dolgozni. A Belügyminisztérium és a szakszervezetek között eddig zajló tárgyalásokkal kapcsolatban Szijjártó Péter azt mondta, hogy néhány pontban egyetértések vannak, de olyan kérdések is előfordulnak, amelyekben „nem találkoztak teljes mértékben az álláspontok”.

Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: egy ilyen gazdasági helyzetben, mint a mostani, a szerzett jog kifejezés nem biztos, hogy értelmezhető fogalom. „Azonban a miniszterelnök azt is világossá tette, hogy mi nem pénzt akarunk elvenni a már a szolgálati nyugdíjukat töltő rendvédelmi dolgozóktól, hanem lehetőséget kínálunk nekik a munkára, mert mindenkinek a munkájára szükségünk van ahhoz, hogy legyőzzük az államadósságot” – hangsúlyozta. Szijjártó Péter kiemelte, hogy akiket visszahívnak, azoknak munkát is biztosítanak az állami szférában, a hivatásos állományban és közigazgatásban, hiszen nem „munkanélkülinek hívják vissza őket”.

A nyugdíjügyben a szakszervezetek a belügyminiszterrel együtt még egyszer, várhatóan hétfőn, újra felkeresik Orbán Viktort, akit tájékoztathatnak a lezárult tárgyalások eredményeiről, ezután a kormány újra megtárgyalja ezt a kérdést, és a szükséges jogszabály-módosításokat ezután terjesztik be a parlament elé. A szavazással megvárják a szociális konzultáció végét, ami június 15-én lesz, és az ott születő döntés a parlamenti döntést is befolyásolja majd; a konzultáció eredményét várhatóan június 30-a körül hozzák nyilvánosságra – tette hozzá.

Egy másik kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nyugdíjat csak a nyugdíjkorhatár elérése után lehet fizetni, így ez továbbra is adómentes lesz, de minden jövedelem, ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt van, az nem nyugdíjnak minősül, azt nem a nyugdíjkasszából fizetik – ennek a juttatásnak meg kell majd találni az új elnevezését –, így az az adórendszer hatálya alá esik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.