Ördögi Vörösök: újra csúcsra ért a Manchester United

Sir Alex Ferguson, a Manchester United menedzsere ismét győzelemre vezette csapatát a Premier League-ben, s emellett bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is, tanúbizonyságot téve afelől, hogy még mindig ő a legjobb szakvezetők egyike a földkerekén. Az angol bajnokság második helyén a Chelsea, a harmadikon a Manchester City végzett, míg a Birmingham City, Blackpool, West Ham United hármasnak búcsúznia kellett a szezon végén. Alábbi összeállításunkban az idény értékelését olvashatják.

Pintér Patrick
2011. 06. 04. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első öt fordulóban százszázalékos teljesítményt produkált a Chelsea labdarúgócsapata, úgy, hogy gólaránya 21-1 volt az említett játéknapok után, ám a 6. fordulóban a Manchester City otthonában elszenvedett 1-0-s vereség megtörte a címvédő lendületét, s innentől kezdve szépen lassan a Manchester United, majd az Arsenal és a Manchester City is a londoni Kékek elé került a tabellán. Az MU kihasználva Carlo Ancelotti együttesének gyengébb periódusát (féltávig vereség a Liverpool, a Sunderland, a Birmingham City és az Arsenal ellen), hatpontos előnyre tett szert, s ezt sikerült megtartania egészen a szezon végéig.

A Sir Alex Ferguson által immáron negyedszázada irányított Vörös Ördögök ereje a kiegyensúlyozottságban és az összeszokottságban rejlett. A bajnokság végén búcsúzó Edwin van der Sar fiatalkori önmagát idézte a kapuban, a jobb oldali védő pozíciójában szerepelt Fabio megérett a nehezebb feladatok teljesítésére is, míg a már régóta együttműködő Vidics, Ferdinand, Evra trió biztosítékot jelentett a gyümölcsöző munkára. A középpályán Valencia és Nani váltogatta egymást a jobb szélen, bent Carrick és a nagy öreg Giggs teljesített remekül, elől pedig, ha nem Rooney vagy Hernández püfölte a gólokat, akkor jött a cserecsatárból gólkirállyá avanzsált Berbatov, aki mesterhármast szerzett a Liverpool és a Birmingham City ellen, a Blackburn kapuját pedig öt góllal terhelte meg.

A bajnokság közepén leeresztett Chelsea szép hajrát futott a tavasszal, meg is kaparintotta az ezüstérmet, de Carlo Ancelotti így is az állásával fizetett a címvédés elmaradásáért. Jól jellemzi a Kékek idényét, hogy a nagy dérrel-dúrral beharangozott Torres alaposan felsült a Stamford Bridge-i alakulatban, mindössze egyetlen találatra futotta a spanyol támadó erejéből, akit azért szerződtettek, hogy a visszafogott idényt futó Anelka és Drogba mellett legyen egy harmadik gólerős támadójuk is. Hoppon maradt az Arsenal is, amely csúnyán elbukta a Birmingham City elleni Ligakupa-döntőt, s végül a dobogóról is lemaradt. Arséne Wenger a saját nyakába varrta az újabb sikertelen idényt, s nem tudni, milyen koncepció mentén haladnak majd tovább az Ágyúsok a következő években. Nem maradt viszont következmények nélkül a Manchester City nyári nagybevásárlása, hiszen a világoskékek Roberto Mancini irányításával a harmadik helyig repültek, miközben a Stoke City 1-0-s legyőzésével az FA-kupát is begyűjtötték. A vegyes megítélésű argentin támadó, Carlos Tévez szorgosan termelte a gólokat az MC mezében, 21 találattal holtversenyben gólkirály lett a városi rivális bolgár csatárával, Dimitar Berbatovval együtt.

Jobbra számított a Tottenham és a Liverpool is, igaz, a vörösök a szezon végére összekapták magukat, Maxi Rodríguez például hármasával rugdosta a gólokat az utolsó fordulókban, így végül befutottak a hatodik pozícióba, míg a végére meggyengült Spurs inkább a Bajnokok Ligájában csillogtatta meg oroszlánkörmeit. Gareth Bale személyében így is a szezon felfedezettjét adta a londoni együttes, Harry Redknapp munkáját pedig azzal ismerte el az angol sajtó, hogy a 2012-es Európa-bajnokság után távozó Fabio Capello utódjaként őt látnák legszívesebben az angol válogatott szövetségi kapitányi posztján.

Gera Zoltán nélkül sem vallott szégyent a Fulham, a magyar támadó jobbára Mark Hughes mellőzése miatt nem játszott a londoniaknál, 27 találkozón mindössze 1 gólt jegyzett. Bogdán Ádám viszont remek szezont tudhat maga mögött, négy mérkőzés erejéig bizonyítási lehetőséget is kapott a végül tizennegyedikként végző Boltonban, s játszott az FA- és a Ligakupában is. Kádár Tamásnak ellenben még mindig várnia kell a Premier League-es bemutatkozásra, a tehetséges magyar védőt előbb kölcsönadta a Huddersfieldnek a Newcastle, majd megsérült, így nem léphetett pályára a bajnoki fináléban. Újoncként mindenesetre simán bennmaradtak a Szarkák, csakúgy mint a végül 11. helyezett West Bromwich is, amelyben a nigériai Peter Odemwingie nagyszerű formában futballozta végig a szezont.

A kiesés elkerüléséért vívott nagy csatából végül a Ligakupa-győztes Birmingham City, az újonc Blackpool és a több angol válogatottat (Green, Bridge, Upson, Parker, C. Cole) is felvonultató West Ham United került ki vesztesen. A sokáig biztos kiesőnek gondolt Wigan és Wolverhampton így megúszta a másodosztályú szereplést. A Championshipből a Buzsáky Ákost is foglalkoztató Queens Park Rangers, a Norwich City és a walesi Swansea City jutott fel.

A bajnokság végeredménye:
1. Manchester United 80 pont
2. Chelsea 71
3. Manchester City 71
4. Arsenal 68
5. Tottenham 62
6. Liverpool 58
7. Everton 54
8. Fulham 49
9. Aston Villa 48
10. Sunderland 47
11. West Bromwich 47
12. Newcastle 46
13. Stoke City 46
14. Bolton 46
15. Blackburn 43
16. Wigan 42
17. Wolverhampton 40
18. Birmingham City 39
19. Blackpool 39
20. West Ham United 33

A góllövőlista élmezőnye:
Gólkirályok: Dimitar Berbatov (Manchester United) és Carlos Tévez (Manchester City) 21 góllal
18 gólos: Van Persie (Arsenal)
17 gólos: D. Bent (Aston Villa)
15 gólos: Odemwingie (West Bromwich)

A Magyar Nemzet Online álomcsapata:
Cech (Chelsea) – Ivanovics (Chelsea), Vidics (Manchester United), Terry (Chelsea), Bale (Tottenham) – Nani (Mancester United), Carrick (Manchester United), Malouda (Chelsea) – Odemwingie (West Bromwich), Tévez (Manchester City), Van Persie (Arsenal)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.