Rendkívüli látvány- és illatélményt ígér a „magyar Versailles”

Folytatják a fertődi Esterházy-kastélypark rekonstrukcióját: a díszudvar után a kastélytól nyugatra fekvő kertek rehabilitációja következik. A „magyar Versailles” rózsakertjének, angolkertjének és az északi park egy részének rekonstrukciója kapcsolódik az Eszterháza nagyprojekt összesen 3,6 milliárd forintos beruházásához – mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója pénteken.

MNO
2011. 06. 03. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kertrekonstrukcióval, valamint a bábszínház és a narancsház felújításával, amely a projekt második ütemének része, azt az élményt akarják fokozni, amellyel a vendégek a főépületből a déli parkba kilépve szembesülnek – fogalmazott az intézményvezető, hozzátéve, hogy a tájrégészeti feltárások és a parkrekonstrukció kiviteli terveit az ősz folyamán készítik el, a kivitelezést pedig jövő év tavaszán kezdik. A revitalizációban érintett kerteket a kastélyegyüttes második fénykorában, a 20. század első évtizedében létesítették Esterházy IV. Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit grófnő megbízásából.

Az 1908-ban épült rózsakertben a helyreállítás után ismét húszezer rózsatő pompázhat majd. A rekonstrukció keretében a magyar rózsafajták teljes gyűjteménye kap ott helyet, köztük az a több mint 700 rózsafajta, amely Márk Gergely nemzetközi ismertségű rózsanemesítő nevéhez fűződik. A rózsakert így génbankként is szolgál majd. A rendkívüli látvány- és illatélményt ígérő rózsakertben megújul a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugas, közepén a pagodaszerű pavilonnal.

A projekt fontos része az angolkert helyreállítása, amelyet Anton Umlauft császári és királyi kertészeti igazgató tervezett úgy, hogy a sétálók természeti élményét a legkülönlegesebb növények, köztük mamutfenyők, páfrányfenyők, paratölgyek, vérbükkök látványa tegye emlékezetessé. A rehabilitáció keretében több kilométer sétány újul meg, a kipusztult fákat és cserjéket pedig pótolják. A katedrálisra emlékeztető, összeboltozódó ágú krími hársfasort a fertőszéplaki templom sziluettje zárja.

A projekt során az északi park patakparti területét is rendbe teszik. Kibontják az évszázados platánokat és a mocsári ciprusokat az elmúlt évtizedekben dzsungelszerűen elvadult növényi állományból, és több ezer elpusztult cserjét pótolnak. A parkrekonstrukció tervezésére 12 millió forintot, kivitelezésére 200 millió forintot költenek. A szükséges forrást pályázat útján nyerte el a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a Környezet és Energia Operatív Programból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.