Sikerült lerombolni a hallgatás falát

Azzal, hogy az Országgyűlés június 4-ét tavaly a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította, húsz évvel a rendszerváltás után feltétel nélkül sikerült lerombolni a hallgatás falát – mondta Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szombaton Debrecenben.

MNO
2011. 06. 04. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar fájdalom szobránál egybegyűltek előtt a politikus emlékeztetett arra, hogy hosszú évtizedekig Magyarországon nem volt szabad beszélni nemcsak Trianonról, de a XX. század más csapásairól, így a holokausztról vagy ’56 leveréséről sem. Június 4. szimbolikus dátum: 91 évvel ezelőtt, a trianoni békeszerződés aláírásának napján elvették tőlünk az összetartozás érzését – tette hozzá Kovács Zoltán.

A trianoni békeszerződés és az azt követő több évtizedes hallgatás nemcsak fájdalmas sebet ütött rajtunk, hanem elvette a lelki energiánkat is. A lelki seb pedig lassan gyógyul, s ha beheged is, marad a fájdalom – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a nemzeti összetartozás napja végre lehetőséget teremt ezek feloldására, mindarra, ami a szomszédos nemzetek számára már eddig is adott volt.

Kovács Zoltán leszögezte: magyarságunkat nem mások ellenében kívánjuk megélni, hanem magunkért és Európáért. Utalt arra, hogy Magyarország együtt harcol Afganisztánban más nemzetekkel, és magabiztosan vezeti az Európai Uniót soros elnökként. A magyar szlogennel – Erős Európa – valljuk: nincs erős Európa erős nemzetek nélkül – mondta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.