Szaúdi delegáció keresi a hevesi gazdasági kapcsolatokat

Szaúd-arábiai delegáció érkezett pénteken este Heves megyébe, ahol az együttműködési lehetőségek kiaknázásáról tárgyaltak a helyi kormánymegbízottal, majd a Horváth Lászlóval történt eszmecserét követően Eger fideszes polgármesterével, Habis László országgyűlési képviselővel találkoztak. Ehsan Fareed Abduljawad, a „királyi követek” vezetője szerint számos gazdasági és egyéb terület az, amelyekről a szombati találkozókat követően kiderült: a két fél egyaránt profitálhat a kapcsolatfelvételből.

Tolcsvai L. László
2011. 06. 05. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 15 fős szaúdi delegációt csütörtökön Semjén Zsolt várta Budapesten, s már akkor úgy fogalmaztak, a kormányfő helyettesével való találkozás élményt jelentett, megérte Magyarországra látogatni. Pénteken a szaúdi király tanácsadó testületének tagjai Horváth László, Heves megyei kormánymegbízott vendégei voltak, s a fideszes politikus azért is kulcsszereplő a történetben, ugyanis ő a Parlament Interparlamentáris Unió magyar csoportján belül működő Magyar–Arab-öböl Országok Baráti Tagozatának elnöke.

Egerben Habis László polgármester fogadta a vendégeket, magyar részről a Szaúdi–Magyar Baráti Társaság tagjai alkották a hevesi megyeszékhely küldöttségét. Fodor Sándor az ELTE arab tanszékéről és Kállay Mikós Szaúd-arábiai magyar nagykövet, valamint az Al-Gharnati Alapítvány képviselői prezentálták hazánkat. A látogatás célja volt módot adni a delegáció tagjainak arra, hogy megismerjék Heves megye és Eger értékeit, valamint tájékozódjanak az együttműködési lehetőségekről.

A látogatók nem véletlenül fogékonyak a kapcsolatfelvételre, mert ennek alapja, hogy a két ország a közelmúltban aláírt egy szaúdi–magyar keretmegállapodást. A delegáció vezetője, Ehsan Fareed Abduljawad elmondta, lehetségesnek látja a jövőbeni együttműködést, s ennek jó alapja lesz a június 17-én kezdődő egri nemzetközi konferencia. Elsősorban anyagi befektetésben gondolkodnak Magyarországon, bízva az itteni szakértelemben és munkaerőben.

Úgy véli, közös vállalatok létrehozása lehet a cél például az élelmiszer-, az egészségipar és a gyógyturizmus területén. A szombat esti egri látogatás végén a csoport tagjai úgy fogalmaztak: a Heves megyei és egri programok adták a legtöbb élményt és információt, hiszen Egerben Habis László – együttműködve a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával – konkrét befektetési javaslatokkal állt elő.

Eger polgármestere kiemelte: sokat dolgoztak azért, hogy a szaúdi nagykövet figyelmét felhívják a városra és környékére. A munka gyümölcsének be kell érnie – tette hozzá –, különösen fontos dolog ez akkor, amikor munkahelyteremtésről és gazdaságfejlesztésről beszélünk. Megállapították, a szaúdi delegáció tagjait éppen olyan témák érdeklik, amelyeket az Új Széchenyi-terv is támogat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.