Újra legendás zenészek érkeznek Paksra

Három hét múlva kezdődik az idei Gastroblues Fesztivál Pakson; a szervezők szerint a június 27. és július 3. közötti, immár 19. rendezvénysorozat a korábbiakhoz hasonlóan színvonalas lesz, a nehéz gazdasági viszonyok ellenére híres zenészekkel és borászokkal.

MNO
2011. 06. 03. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden napra több külföldi sztárzenekar jut, és több mint húsz borászt hívtunk meg, köztük a legnevesebb pincészetek képviselőit. Természetesen idén is lesz főzőverseny, valamint fesztiválfoci” – mondta Gárdai György főszervező pénteken. A helyszín a frissen felújított ESZI Sportcsarnok, illetve annak parkja, lesznek koncertek a Gastroblues Klubban és megtartják a hagyományos templomi koncertet is.

A sajtótájékoztatón Gárdai György kiemelte, hogy a közelmúltban elhunyt Gary Moore öccse, Cliff már a június 30-i csütörtöki klubkoncerten fellép. Az ifjabbik Moore 2007-ben és 2008-ban is fellépett a fesztiválon és a paksi közönség kedvence lett, nemcsak zenéje, hanem közvetlen viselkedése miatt is. Idén blues-rock formációjával, illetve dzsessz kvartettjével, a Saffron Monkey-val is színpadra lép.

A sztárfellépők közé tartozik az Animals + Friends, vagyis a hatvanas évektől működő brit csapat egy olyan felállása, amelyben Ray Phillips fog énekelni. A Ten Years After két tagját is várják Paksra: a szólógitáros Joe Gooch (aki annak idején Alvin Lee helyére lépett a zenekarban) saját triójával, a Hundred Seventy Splittel ad koncertet, oldalán a Ten Years After basszusgitárosával, Leo Lyonsszal, aki 1969-ben a rocktörténet egyik legfontosabb eseményén, a Woodstock fesztiválon is játszott.

Egy másik woodstocki szereplő, a Pakson már kétszer is megfordult Miller Anderson gitáros szintén visszatér a Gastrobluesra: korábban a Spencer Davis Group, majd a British Blues Quintet tagjaként járt a fesztiválon, ezúttal a Deep Purple egykori orgonistája, a veterán John Lord zenekarával, egy szigetországi bluesválogatottal érkezik.

A fesztivál során a július 1-től 3-ig tartó három napban harminc koncert lesz. A templomi koncertet hagyományosan szombaton délelőtt tartják, itt Gárdai György tájékoztatása szerint az idei rendezvényre érkező szinte valamennyi sztár színpadra lép. Ott lesz Joe Gooch, Ray Philips, Cliff Moore, valamint a szombat esti fellépők John Lord kivételével.

A főszervező külön felhívta a figyelmet egy spanyol gitárosra, Javier Vargasra. Mint mondta, tudomása szerint Spanyolországból blueszenekart eddig még senki nem hívott meg Magyarországra. „Rengeteg lemezt adott ki, fantasztikus zenész, aki nagyon jó munkakapcsolatban van Carlos Santanával” – emelte ki. Javier Vargas nemzetközi zenekarával, a Vargas Blues Banddel mutatkozik be július 2-án este.

A zenét természetesen idén is ötvözik a gasztronómiával, így ott lesznek a korábbi években megismert borászok, köztük Légli Ottó, Takler Ferenc, Tiffán Zsolt. Idén a korábbiaknál több, legalább húsz pincészet mutatkozik be, köztük néhány helyi és környékbeli borászat.

A rendezvény főszervezője kiemelte a vasárnapi programot, amelynek gerincét a főzőverseny adja. Ezen elsősorban borral készült ételek kerülnek majd az ítészek elé; a kóstolójegyekből származó bevételt ezúttal is jótékony célra, a Kárpátalján élő gyerekek számára ajánlják fel. A főzőversennyel párhuzamosan rendezik meg a fesztiválfocit, erre több országból érkeznek csapatok. Amíg az ételek főnek, addig a szabadtéri színpadon július 3-án olyan zenekarok játszanak, mint az átalakult Kormorán vagy a Tűzkerék xT.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.