Választóvonal az egész magyarság életében

Azok számára, akik ma állampolgársági esküt tesznek, vége a jelzős szerkezetes magyarságnak; a mai eskü valódi választóvonal az egész magyarság életében – mondta a nemzeti összetartozás napján ünnepi beszédében Lázár János polgármester, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője Hódmezővásárhelyen szombaton.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788749" target="_blank"><strong>• A magyar érdekek képviselete a legfontosabb</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788748" target="_blank"><strong>• „Megharcolunk minden magyarért”</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788745" target="_blank"><strong>• Legyőzhetjük Trianont</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788739" target="_blank"><strong>• A zene és a dal segíthet feldolgozni a történelmi tragédiát</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788737" target="_blank"><strong>• Sok embernek jelent könnyebbséget</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788688" target="_blank"><strong>• Többé ne lehessen egy erdélyi magyart lerománozni</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788707" target="_blank"><strong>• Nem gyászolunk, hanem a túlélést ünnepeljük</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788701" target="_blank"><strong>• Az összetartozás és a közös felemelkedés szellemének szele fúj</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788666" target="_blank"><strong>• Trianon, június 4. – A nemzeti összetartozás napja + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 06. 04. 15:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az utolsó alkalom, amikor a ma esküt tevőket bárki megkülönböztetheti nemzettársaitól – emelte ki Lázár János. A magyar parlamenti képviselőknek az a céljuk itthon és Brüsszelben is, hogy igazságot szolgáltassanak azoknak, akik az elmúlt évtizedekben kisebbségbe szorultak. Hangsúlyozta: „a mai nemzeti összetartozás napja nem Trianon lezárása, hanem a 2004. decemberi népszavazás igazságtalanságának a kiküszöbölését jelenti. Nem kevesebb és nem több ennél”. Az igazságtalanság és a jogtalanság időszaka az, amelyet a magyarság maga mögött hagyott.

Ez azonban csak az első lépés, az Országgyűlésnek most már meg kell teremtenie a határon túli magyarok állampolgárságának tartalmát is. „Nagy a felelősségünk abban, hogy önök ne csak a felelősséget érezzék (...), hanem élvezzék a jogot is, amelyet Magyarország állampolgárainak biztosít” – mondta Lázár János.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke beszédében úgy fogalmazott, hogy ugyanaz a nemzeti szövetség újul meg most – igaz, más formában, és most nem vérrel pecsételik meg –, amelyet annak idején megkötöttek az ősök. Ezt Trianonban szétrombolták. „Krisztus teste megtöretett, leszaggatták tagjait, de most eljött az ideje a húsvéti alkotmány szellemében a feltámadásnak, az egyesülésnek” – jelentette ki.

Hódmezővásárhelyen hetvenöten tettek állampolgársági esküt Marosvásárhelyről, Nagybecskerekről, Szabadkáról, Horgosról, Péterrévéről, Zentáról, Adáról, Óbecséről, Magyarkanizsáról – és Nagyváradról is, köztük Tőkés László fiai és lánya.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.