Végleg kiszorítanák a kommunistákat a hatalomból

Komoly teszt előtt áll a Moldovát 2009 nyara óta irányító európai integrációt előtérbe helyező koalíció a vasárnapi helyhatósági választáson. A helyi hatalomba erősen beágyazott kommunisták fő célja pozícióik megőrzése, míg a hatalmon lévő koalíció szeretné átvenni az irányítást az önkormányzatok minél nagyobb része fölött. Az alkotmányos válság egyelőre nem oldódott meg, így könnyen lehet, hogy télen újabb előre hozott választás következik a kelet-európai országban.

Kovács András
2011. 06. 05. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.



A 2010-es parlamenti választás eredménye.

2010. november 28-án rövid időn belül immár a negyedik országos választásra került sor a kelet-európai országban. A voksolást ismételten a PCMR nyerte a szavazatok 39,34 százalékával, amivel 42 mandátumot szerzett. A Szövetség az Európai Integrációért koalíció tagjai közül a PLDM 32, a PDM 15, míg a PL 12 mandátumot szerzett. A jobbközép koalíció így 59 mandátummal rendelkezett az új parlamentben, ami az elnök megválasztáshoz még mindig kevés, de mivel a tavalyi választás is előre hozott volt, így szintén nyert egy kis időt a koalíció.

A tét, lesz-e megállapodás

A mostani helyhatósági választás egyik fő tétje, hogy a négy évvel ezelőtt győztes PCRM helyi embereit sikerül-e kiütnie a hatalmon lévő koalíciónak, vagy pedig továbbra is meghatározó szereplői lesznek a kommunisták a közéletnek. A 2007-es önkormányzati választáson Chisinaut leszámítva minden szinten fölényes győzelmet arattak. A főpolgármester-választást a második fordulóban Chirtoaca Dorin, a Liberális Párt jelöltje nyerte 61,17 százalékkal a kommunista párttal szemben. Természetesen az Európa-párti koalíció számára egy komoly mérce lesz a mostani választás eddigi tevékenységéről.

A Szövetség az Európai Integrációért és a kommunista párt eredménye 2010-ben.

A választáson országszerte 898 polgármesteri helyről és 11 740 önkormányzati képviselőről döntenek. Ahogyan az a korábbi években történt, a mostani megméretést is alapvetően beárnyékolja az elnökválasztás kérdése, mert abban az esetben, ha az idén sem sikerül új vezetőt választani, újabb előre hozott voksolás következik. A pártok számára a vasárnapi választás egy remek teszt lesz majd arra, hogy érdemes-e vállalniuk egy előre hozott megméretést, vagy pedig meg kellene állapodniuk az elnök személyéről.

(moldova.org)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.