Nyomozás az MNB-logó ügyében

Munkatársunktól
2011. 08. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyomoz az V. kerületi rendőrkapitányság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kommunikációs szerződései miatt tett feljelentés kapcsán – tudta meg lapunk. Kérdésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság későbbre ígért választ. A feljelentést májusban a Jobbik tette jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A párt szerint ezt az indokolta, hogy a Braun Róbert érdekeltségébe tartozó Braun&Partners tanácsadó cég körülbelül 45 millió forintot kapott a jegybank tavalyi arculatváltásának kialakításáért, s az ehhez kapcsolódó kommunikációs tanácsokért.
Július elején a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága előtt hallgatták meg Simor Andrást, az MNB elnökét. Akkor Szijjártó Péter, a testület fideszes alelnöke azt kérte Simortól, mutassa be azokat a dokumentumokat, amelyek Braun Róbert elnöki tanácsadó szerződésével és a jegybank arculatváltásával kapcsolatosak. Az MNB vezetője akkor úgy fogalmazott, e szerződésekkel nemcsak a jegybank felügyelőbizottsága, hanem a számvevőszék és az ügyészség is foglalkozik.
Azon a bizottsági meghallgatáson Járai Zsigmond, a jegybank felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, az MNB az elmúlt időszakban számos esetben megalapozatlan döntést hozott. Ilyen például az, hogy a válság közepette béreket növelt, arculatváltásba fogott, gépkocsikat szerzett be, külsős kommunikációs tanácsadót foglalkoztatott havi 1,8 millió forintért (utalva Braunra), akinek ezért a fizetésért mindössze havi tíz órát kell a jegybankban töltenie, de olyan hónap is volt, hogy csak hat órát tartózkodott bent.
Mint arról korábban beszámoltunk, Braun Róbertet, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő főtanácsadóját a jegybankhoz pályáztatás nélkül vették föl. A jegybank felügyelőbizottságának megállapításai szerint a Braun&Partnerssel szemben igazolatlan kifizetések és „számos összeférhetetlenségi helyzet” gyanúja merült fel. Járai Zsigmond a testület egyik áprilisi ülése után rámutatott: elfogadhatatlan és indokolatlan többletköltségeket vizsgált a bizottság a jegybank arculat- és emblémaváltásával kapcsolatosan. Más kommunikációs szerződések közbeszerzése kapcsán is szabálytalanságokat észleltek, s a Közbeszerzési Tanács jogorvoslati eljárást kezdeményezett. A bizottság megállapította: egyes kommunikációs megbízásokkal kapcsolatban még a színlelt szerződés gyanúja is felmerült. Ezt megelőzően a felügyelőbizottság kétségesnek tartotta a Braun munkaszerződésében előírt feladatok teljesítését, ezért felmerült, az elvégzett feladatok nem állnak megfelelő arányban a tanácsadó éves szinten 21,5 millió forintra rúgó jövedelmével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.