A kutatók is rettegnek a kalózoktól

Az Indiai-óceán vizeit rettegésben tartó kalózok az éghajlatkutatók dolgát is ellehetetlenítik, ezért a szakemberek a haditengerészetek segítségét kérték, hogy mérőeszközöket alkalmazva segítsenek adatokhoz jutni a klímakutatások szempontjából kulcsfontosságú térségben.

MNO
2011. 07. 14. 19:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem küldhetünk embereket a térségbe. A kutatóutakat lefújták. Voltak olyan hajók, amelyek fegyveres kíséretet béreltek. Ez pedig meglehetősen furcsa, ha éghajlatkutatásról van szó” – mondta Ann Thresher ausztrál óceánkutató.

Az Indiai-óceán északnyugati része fontos szerepet játszik Ausztrália és Dél-Ázsia időjárásmintáiban. A térségben tapasztalt áradások vagy aszályok nagy kilengéseket okozhatnak a globális élelmiszerárakban, és jelentős biztosítási károkat okozhatnak – világított rá a szakember.

A hosszú távú időjárás-előrejelzésekben mindenekelőtt az Indiai-óceán sótartalmáról és vizeinek hőmérsékletéről szóló adatok játszanának fontos szerepet, emellett nagy jelentőségű a hajókról végzett időjárás-megfigyelés is. „Ezek nélkül nem lehetünk pontosak. Ez azt jelenti, hogy az előrejelzések, amelyekkel a tudósok szolgálnak a farmereknek a csapadékról vagy arról, hogy várhatók-e áradások, nem megfelelők” – mondta Ann Thresher.

Kutatók most azt remélik, felszerelhetik a haditengerészetek járműveire az Argos néven emlegetett robotikus mérőeszközöket, így jutva hozzá a szükséges adatokhoz. A két méter hosszú Argos 2000 méteres mélységig képes lemerülni, az összegyűjtött információkat műholdon keresztül juttatja el a tudósokhoz.

A több millió dolláros Argos programban mintegy harminc ország vesz részt. A kutatók erősen támaszkodnak a kereskedelmi hajózásra és a hajójáratokra, de a szomáliai kalózok miatt most már csak a haditengerészet jelent segítséget számukra. A mérőműszerek felszerelése a hírek szerint hamarosan meg is kezdődhet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.