Alakuló ülés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szenátusánál

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ideiglenes szenátusa, amely 2012. január 1-jéig előkészíti az új egyetem működését – közölte Kis Norbert, a Nemzeti Közigazgatási Intézet főigazgatója szerdán.

MNO
2011. 07. 13. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írta, a három egyesülő felsőoktatási intézmény, illetve kar – a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Közigazgatás-tudományi Kara, a Rendőrtiszti Főiskola és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem – közössége által megválasztott testület egyhangúlag fogadta el működési szabályait és 2011. évi munkatervét.

A fenntartói testület – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Belügyminisztérium (BM) és a Honvédelmi Minisztérium (HM) – képviselői az ülésen hangsúlyozták, hogy a testületnek a szabályzataival követnie kell a felsőoktatás jogi környezetének várható változásait, a képzésekkel pedig a megújuló közszolgálati életpályával kapcsolatos kormányzati humánpolitikát – olvasható a közleményben.

Az Országgyűlés március 16-án fogadta el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létesítéséről szóló törvényjavaslatot. A törvény célja az, hogy a felsőoktatás az új egyetem létesítésével hatékonyabban szolgálja a közszolgálat személyi állományának minőségi fejlesztését. Az új intézmény 2012. január 1-jével jön létre a nemzetvédelmi egyetem, a rendőrtiszti főiskola és a BCE közigazgatás-tudományi karának jogutódjaként. Az új egyetem fenntartói jogait a közigazgatás-fejlesztésért, a rendészetért és a honvédelemért felelős miniszterek gyakorolják majd, az intézmény székhelye pedig Budapesten lesz.

A jogszabály kimondja, hogy a jogelőd intézmények alkalmazottjainak a foglalkoztatási jogviszonya és a hallgatók jogviszonya az új egyetemen folyamatos. A jogelődnél indult alap- vagy mesterszakokon, szakirányú továbbképzési szakokon, szakképzési programokban, doktori képzéseken biztosítani kell a képzés folytatásának feltételeit egészen addig, amíg a 2011/2012-es tanévre, illetve korábban felvett hallgatók nem fejezik be tanulmányaikat azon a szakon, amelyen azt megkezdték.

Az egyetem büdzséjét a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter költségvetési fejezetében kell biztosítani. A jövő év január 1-jétől ideiglenes szenátus gyakorolja majd az új egyetem szenátusának jogköreit, az intézménynek 2012. december 31-ig kell új szenátust választania.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.