Az emberi szervezetre is veszélyes a hőség

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint a globális felmelegedés, a klímaváltozás következtében növekszik a hőséghullámok száma, ezek az időszakok különösen megviselik az emberi szervezetet.

MNO
2011. 07. 13. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ÁNTSZ szerdai közleménye szerint a fővárosban 2001 és 2005 között évente egy-két hőséghullám fordult elő, az utóbbi öt évben ez a szám három-öt közé emelkedett. A hőségriasztások idején tavaly Budapesten 25,5, országosan 22,2 százalékkal több halálesetet regisztráltak – tették hozzá. Mint írták, a napi átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokos emelkedése az összes halálokra vonatkozóan 10 százalékkal, ezen belül a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát pedig 12 százalékkal növeli. Mindezek mellett a hőséghullámok idején a szívpanaszok és általános rosszullétek miatt a sürgősségi mentőhívások száma 15 százalékkal emelkedik.

A hőmérséklet emelkedésével együtt az emberi szervezet terhelése is megnövekszik – emelték ki. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a meleg, forró napokon ajánlott akár többször is langyos vagy hideg vízzel zuhanyozni, érdemes ventilátort használni és egy-két órát légkondicionált helyiségben tölteni, a déli órákban pedig jobb zárt helyen, sötétített helyiségben tartózkodni. A nagy melegben nem javasolják a kávé, alkohol, cukros, illetve szénsavas üdítők fogyasztását, ezek helyett inkább a vizet, a teát, a szénsavmentes üdítőket, a leveseket ajánlják. A szabadban érdemes széles karimájú kalapot, napszemüveget viselni, valamint a bőrtípusnak megfelelő napvédő krémet használni. Emlékeztetettek arra is, hogy a gyermekeket, állatokat nem szabad zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban hagyni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.