Az igazi előrelépés elmaradt

Washingtonban kezdett tárgyalásokat hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki a közel-keleti kvartett tanácskozásán vett részt egy munkavacsora keretében, de nem értek el igazi előrelépést.

MNO
2011. 07. 12. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió és az ENSZ alkotta négyes képviseletében Lavrov mellett Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár folytatott eszmecserét a közel-keleti békefolyamat előmozdításáról. A kiszivárgott értesülések szerint a konzultációk nem hoztak előrelépést az izraeli–palesztin párbeszéd előmozdítása tekintetében, a munkavacsorán folytatott eszmecseréről közös közleményt sem adtak ki.

Egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú amerikai diplomata arról számolt be a sajtónak a hétfői megbeszélésekről, hogy a kvartett tagjai a rendezéssel kapcsolatos eltérő nézetek meglétét rögzítették, noha „remek és tartalmas” eszmecserét folytattak, a tervezettnél jóval hosszabb ideig, csaknem két és fél órán keresztül. A négyes fogat tagjai ugyanakkor újólag megerősítették azt az álláspontjukat, hogy „a feleknek mindenfajta előfeltétel nélkül kell megtalálniuk a tárgyalások felújításához vezető utat”. Megmaradtak viszont a haladást akadályozó nézeteltérések, ezért az a közös vélemény alakult ki, hogy további előkészítő munkára van szükség ezen eltérések elsimítása érdekében, mielőtt még a kvartett hivatalosan bejelenthetné, hogy az érintett felek ki tudtak jutni a zsákutcából – mondta az amerikai kormányzat képviselője.

Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban vonakodott attól, hogy összehívják a kvartett tanácskozását, hasztalannak ítélve azt mindaddig, amíg számottevő előrelépés nem történik az izraeli–palesztin tárgyalások felújítása érdekében. A kvartett július elején azzal a kéréssel fordult a hét végén „minden érintett kormányhoz”, hogy közvetve vagy közvetlenül beszéljék le a Gázai övezetbe készülő segélyflottilla részvevőit tervük megvalósításáról. New Yorkban kiadott közleményében egyúttal ezt a minden esetleges további flottillára is vonatkozó kérését azzal indokolta, hogy életveszélybe kerülhetnek a hajók utasai, és az akció miatt csak súlyosbodhat a közel-keleti konfliktus.

Lavrov a négyes fogat újabb találkozója előtt nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Oroszország alapvető érdeke az izraeli–palesztin tárgyalási folyamat kimozdítása a holtpontról. Moszkva álláspontja változatlan a palesztin–izraeli rendezés problémája tekintetében: az csakis szilárd nemzetközi jogi és általánosan elismert alapokon nyugodhat, „az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatán, az útiterven és az arab békekezdeményezésen” – erősítette meg az orosz külügyminiszter.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.