Az orosz–magyar energetikai nézetek közeledtek egymáshoz

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára külügyi konzultációk keretében Konsztantyin Koszacsovval, az orosz állami duma (parlamenti alsóház) külügyi bizottságának elnökével, valamint Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettessel tárgyalt szerdán Moszkvában.

MNO
2011. 07. 13. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár az MTI-nek egynapos tárgyalásairól nyilatkozva kiemelte, hogy orosz partnerei a legnagyobb elismerés hangján nyilatkoztak az Európai Unió magyar soros elnökségéről, és köszönetet mondtak a közvetve, vagy közvetlenül Oroszországot is érintő erőfeszítésekért. A tárgyalásokon felmerült nemzetközi kérdések közül Németh Zsolt kiemelte, hogy Koszacsovval az emberi jogi és kisebbségi jogi normaalkotásról is véleményt cseréltek, és megállapodtak, hogy szélesíteni fogják az eszmecserét e kérdéskörben.

Az államtitkár rámutatott: a kétoldalú kapcsolatok fontos szakaszban vannak. „A nyitott kérdések egyik legfontosabbikát, a Szurgutnyeftyegaz Molban vásárolt részének ügyét példamutatóan sikerült lezárni, s ezt megelégedéssel és elismeréssel fogadták Oroszországban” – mondta. Hozzátette: ez várhatóan nagyon jó hatással lesz az előrelépésre a még nyitott kérdések megoldásában. Az orosz–magyar energetikai együttműködést illetően Németh Zsolt elmondása szerint a nézetek látványosan közeledtek egymáshoz az utóbbi időben. Az orosz fél megérti Magyarország diverzifikációs törekvéseit, tudomásul vette, hogy a Nabucco gázvezeték meg fog épülni.

Az államtitkár rámutatott: Oroszországban és Magyarországon igen hasonló nemzetpolitikai helyzet alakult ki, mindkét félnek elszakadt nemzetrészei vannak más országokban, és igen fontos az anyaországban és a határokon túl élők közötti együttműködés. Mint mondta, egyetértés mutatkozott abban, hogy a határokon túl élő kisebbségek számára rendkívül fontos a nyelvhasználat, s abban állapodott meg partnereivel, hogy erről a kérdésről folytatják a párbeszédet.

Végül Németh Zsolt elmondta, hogy a kétoldalú magas szintű találkozók folytatódnak, és beszámolt arról, hogy magyarországi látogatásra hívta meg Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettest, aki a meghívást elfogadta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.