Bűnösök a dózerolók

Felfüggesztett börtönre és pénzbüntetésre ítélte a volt kőszegi posztógyárat leromboltató vállalkozókat csütörtökön nem jogerősen a Szombathelyi Városi Bíróság, amely új eljárásban tárgyalta a műemlékrongálási ügyet.

MNO
2011. 07. 14. 19:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perbe fogott vállalkozók 2008. március 19-én egyetlen nap leforgása alatt, engedély nélkül ledózeroltatták a volt posztógyár ideiglenes műemléki védettséget élvező, egyébként romos állapotú épületét.

A Kőszegi Városi Bíróság 2009 szeptemberében első fokon felmentette a vállalkozókat a műemlékrongálás vádja alól, az akkor meghozott nem jogerős bírói döntés szerint ugyanis az ideiglenes műemléki védelem alatt álló épület nem minősült műemléknek. A bíróság álláspontja szerint ugyanis védettséget csak jogszabály, miniszteri rendelet adhatott volna.

A Vas Megyei Bíróság az ügyészi fellebbezésnek helyt adva új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot, s a tárgyalás lefolytatására a Szombathelyi Városi Bíróságot jelölte ki.

A megismételt eljárásban a bíróság a korábbiaktól eltérően ítélte meg az ideiglenes műemléki védettség kérdését. Varga Roland bíró szerint noha a büntető törvénykönyv nem határozza meg pontosan, hogy mi is számít műemléknek, ilyenkor más jogszabályokat kell figyelembe vennie, pontos definíció hiányában pedig végső soron a törvényalkotó szándékát kell mérlegelnie a bíróságnak.

A törvényalkotó szándéka a műemléki védettség megalapításával egyértelműen a műemlékek megóvása, az ideiglenes védettség pedig, amely ugyan nem törvényen, hanem közigazgatási határozaton alapul, arra szolgál, hogy biztosítsa, a tulajdonosok megóvják a műemlék jellegű épületek állagát mindaddig, amíg végleges döntés nem születik arról, megkapják-e a végleges műemléki védettséget vagy sem.

Abban az esetben, ha a bíróság az ítéletében kimondaná, hogy az ideiglenes műemléki védettség nem jelent védelmet, sok arra érdemes épület sem jutna el addig, hogy végleges műemléki védettséget mondjanak ki rá – érvelt a csütörtöki tárgyaláson ismertetett döntése mellett Varga Roland bíró.

Az elsőrendű vádlottat, Kovács Szabolcsot – akit egyrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében is bűnösnek mondott ki – 6 hónap börtönre és 500 ezer forint pénzbüntetésre, a másodrendű vádlottat, Markovics Andrást 8 hónap börtönre és 800 ezer forint pénzbüntetésre, a harmadrendű vádlottat, Lépold Attilát 8 hónap börtönre és 800 ezer forint pénzbüntetésre, a negyedrendű vádlottat, Gergye Pétert 1 év börtönre és 800 ezer forint pénzbírságra, az ötödrendű vádlottat, Görög Zoltánt 300 ezer forint pénzbírságra, míg a hatodrendű vádlottat, Nagy Gábort 8 hónap börtönre és 500 ezer forint pénzbírságra ítélte a bíróság. A szabadságvesztés végrehajtását kétévi próbaidőre minden érintett vádlott esetében felfüggesztette.

A bíróság a másodrendű vádlottat ugyanakkor felmentette a sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértésének vádja alól. A vádlottaknak az elsőfokú ítélet szerint ki kell fizetniük a felmerült bűnügyi költségeket is.

Az ügyész a tárgyaláson háromnapi gondolkodási időt kért, négy vádlott és védője felmentésért fellebbezett, míg egy vádlott szintén háromnapi gondolkodási időt kért. Az ítélet nem jogerős. A védelem a tárgyaláson ismételten rámutatott: a posztógyár épülete romokban állt, „a környék szégyenének számított”, azzal sem a korábbi tulajdonos önkormányzat, sem a későbbi tulajdonosok nem tudtak mit kezdeni. A műemlékvédelem pedig a bíróság felkérésére sem tudta igazolni, hogy elindította az épület műemlékké való átsorolását. Emlékeztettek, hogy a műemlékvédelmi eljárás egy névtelen levél hatására azután indult el, hogy az önkormányzat pályázat útján értékesítette a területet, és felvetődött annak hasznosítása.

A régi posztógyár területén azóta egyébként egy multinacionális áruházlánc bevásárlóközpontja áll, az egykori posztógyárra pedig a műemlékvédelemmel megegyezve egy fal, annak tövében állandó kiállítás emlékeztet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.