Döntésre szólított fel Medvegyev

Dmitrij Medvegyev orosz elnök felszólította a nagyvállalkozókat, hogy döntsenek, milyen fejlesztési forgatókönyv mellett állnak ki s kit szeretnének látni az államfői poszton a 2012-es választás után – így értette több üzletember is az elnökkel tartott találkozón elhangzottakat a Vedomosztyi című orosz újság szerdai beszámolója szerint.

MNO
2011. 07. 13. 18:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök 27 hatalmas – az orosz hazai össztermék 40 százalékát előállító – állami és magánvállalat vezetőivel hétfőn zárt ajtók mögött tanácskozott, s a meghirdetett téma az üzleti légkör javítása, illetve Medvegyev gazdasági javaslatai voltak, így aztán senki nem számított politikai kérdésekre. Az orosz üzleti napilapnak a találkozó több részvevője elmondta, hogy a beszélgetés végén az államfő váratlanul szóba hozta a jövő tavasszal esedékes elnökválasztást.

Az egyik üzletember szerint Medvegyev azt mondta: az országban bonyolult a helyzet, a fejlődés további iránya két embertől, tőle és Vlagyimir Putyin kormányfőtől függ, ők azonban eltérően képzelik el a további utat. Egy másik résztvevő értelmezése szerint az elnök arról beszélt, hogy az ország az utóbbi években a Putyin által kijelölt úton haladt, ő (az elnök) pedig már ismertette új programját, és most a gazdasági szereplőkön a sor, hogy eldöntsék, milyen úton haladjon tovább az ország. „Ha magunk nem változtatunk a fejlődés forgatókönyvén, más teszi meg helyettünk… Önöknek kell eldönteni, hogy támogatják-e programomat, vagy úgy hagynak mindent, ahogy van” – fogalmazott Medvegyev.

A lapnak nyilatkozó egyik üzletember kijelentette: „Az elnök finoman, de félreérthetetlenül az értésünkre adta, hogy eljött az idő, a gazdasági életnek el kell dönteni, kit akar látni a következő mandátumra az elnöki székben, kit fog támogatni: Medvegyevet vagy Putyint”. Az illető szerint ez annyira váratlanul ért mindenkit, hogy szóhoz sem jutottak.

Más jelenlévők szerint lehet így is érteni az elhangzottakat, de az elnök nem a jelöltek közötti választásra célzott, hanem a további lépések tartalmára vonatkozó választást kért.

Egy ugyancsak névtelenül nyilatkozó üzletember úgy vélte: a Medvegyev által mondottakat azért értelmezték eltérően, mert vegyes volt a társaság, voltak, akik Putyinhoz, voltak, akik Medvegyevhez állnak közelebb, és ettől függően értelmezték a hallottakat.

Natalja Tyimakova, az elnök sajtótitkára a lap kérdésére elmondta: Medvegyev álláspontja ismert a fejlesztés kérdéseiben. Az államfő tudja, hogy az üzleti élet jelzést vár, s csupán meg akart nyugtatni mindenkit, van kurzus, s azt lehet folytatni. A Vedomosztyi emlékeztetett rá, hogy Medvegyev és Putyin egyaránt azt mondta mindeddig, hogy majd együtt eldöntik, ki legyen a tavasszal esedékes elnökválasztásokon a jelölt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.