Egész Oroszország gyászol: kutatják a tragédia okát

Oroszország gyászolja kedden a kujbisevi víztározón vasárnap elsüllyedt Bulgaria hajó katasztrófájának áldozatait: az ország minden ortodox templomában gyászistentiszteleteket tartanak, az állami tévéadók műsorából kivették a reklámokat és a szórakoztató műsorokat. Még a nemzeti gyászt elrendelő Dmitrij Medvegyev államfő is átalakította programját: lemondta keddre tervezett kalinyingrádi útját.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796510" target="_blank"><strong>• Már 53 holttestet hoztak a felszínre, az egész ország gyászol</strong></a>

MNO
2011. 07. 12. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katasztrófa helyszínén a holttestek kiemelése egész éjszaka folyt: négyszáznál több ember – köztük 106 búvár – és 77 gép dolgozik megállás nélkül. Az áldozatok száma továbbra sem ismert, mert sokan közülük még a hajóban vannak. A fedélzeten gyakorlatilag senki nem volt, mert zuhogott az eső, és a hajó olyan gyorsan süllyedt el, hogy az emberek közül csak néhányan tudtak a zárt helyiségekből a fedélzetre menekülni. Egyes megmenekült utasok szerint az éttermek és bárok ablakai – amelyeken keresztül ki lehetett volna menekülni – le voltak hegesztve, de ezt az információt még ezután fogják ellenőrizni.

A vizsgálatok kiderítették: a hajónak nem voltak meg a szükséges engedélyei az utasszállításhoz. A Bulgaria a Kámai Folyami Hajózás társaság tulajdona, az bérbe adta a Briz cégnek, emez kiadta albérletbe a kazanyi Agrorecsturnak, amely azután a kirándulást szervezte. A keddi orosz lapok arra gyanakszanak, hogy a kétszeres „albérletbe adás” célja az esetleges baj miatti felelősség megosztása. A katasztrófa okairól több feltételezés is van: eredetileg azt gondolták, vihar volt, de ezt a meteorológusok cáfolták azzal, hogy pusztán erős, de nem viharos erejű szél fújt. Nem tartják kizártnak, hogy nyitva voltak a hajóablakok – noha a víztározón ezeknek csukva kell lenniük –, ott csapott be a víz, és az amúgy is egyensúlyát vesztett hajót felborította.

Érdekesség, hogy a papírok szerint nagyon sok utas ugyanabban az évben, 1999-ben született: az illetékesek arra gyanakszanak, hogy az idősebb kamaszokat is így jegyezték be, mert hivatalosan 12 éves korig gyerekjeggyel utazhattak. A kora hajnali órákig az eddig felszínre hozott több mint hatvan holttest közül 17-et azonosítottak. A hozzátartozók számára berendezett váróhelyiségben a pszichológusok mellett számos ortodox pópa és muzulmán imám nyújt támogatást a hátramaradottaknak.

Az imámok már hétfőn hajnali ötkor a helyszínen voltak. Egyikük az Interfax hírügynökségnek elmondta: a hajón sok zarándok volt, akik Bolgar (Bulgar) szent várost akarták felkeresni: itt tért át az iszlám hitre időszámításunk 992. évében a bolgár törzsek VII–XIII. század között fennálló Volgai Bolgárország állama, amelynek lakosait őseikként tartják számon a ma e vidéken élő tatárok.

Errefelé nagyon sok a vegyes házasság, ezért a hozzátartozók közül sokan mindkét vallás papjaitól segítséget kérnek, mert például az orosz fél nem tudja, mi a teendője elhunyt tatár családtagjaival. A tatárföldi muzulmánok vezetése elrendelte: a mecsetekben az imámok mindenütt tartsanak ügyeletet, hogy be lehessen tartani a temetésekre vonatkozó muzulmán előírásokat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.