Elégedett a Moody’s

Jól fel vannak fegyverkezve egy esetleges válsággal szemben az európai biztosítók – kommentálta a Moody’s az ágazat múlt héten közzétett stressztesztjének eredményeit.

MNO
2011. 07. 13. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezek az eredmények az ágazat hitelképességéről tanúskodnak a Moody’s biztosítási szakértője szerint. Ennél részletesebb elemzést nem tervez adni a nemzetközi hitelminősítő, mivel kevés a konkrét adat az egyes biztosítókról – mondta az elemző.

A stresszvizsgálatot az európai EIOPA biztosítási és foglalkoztatási nyugdíjhatóság, az unió egyik fontos pénzügyi felügyeleti szerve végezte el, az eredményeket a múlt héten publikálta. Az európai biztosítók mintegy 10 százaléka bukott el a vizsgán, viszont 90 százalék megfelelő tőkeellátottság esetén nem vérezne el egy újabb válságban, az ágazat jól fel van készülve egy esetleges pénzügyi sokkra. A vizsgálatba 130 biztosítótársaságot vontak be, ezek 27 uniós tagország, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc biztosítási piacának 60 százalékát fedik le.

Az EIOPA másodszor végzett a biztosítók pénzügyi stabilitására, tőkeerejére vonatkozó felmérést a társaságok 2010-es pénzügyi mérlege alapján. A vizsgálat során különböző makroökonómiai szcenáriók mentén – normál, illetve magas inflációs környezet, visszaeső gazdaság – vizsgálták az intézmények pénzügyi stabilitását. Az EIOPA azt is kiderítette, hogy az érintett mintegy 13 biztosítótársaság tőkéje összesítve mindössze 4 milliárd euróval marad el a szükségestől egy pénzügyi összeomlás esetén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.