Elemzők is megerősítették: nagyon közel az inflációs cél

A várakozásoknál lényegesen alacsonyabbra csökkent a júniusi infláció az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik úgy vélték, hogy az árakat elsősorban az idényáras élelmiszerek és az üzemanyagok vitték lejjebb. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796651" target="_blank"><strong>• Az elemzői várakozások alatt csökkent júniusban az infláció</strong></a>

MNO
2011. 07. 12. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Nem csak a várakozásoknál alacsonyabb

A londoni és a magyar elemzők is 3,8 százalék körüli éves inflációt vártak. A júniusi éves inflációs adat nemcsak a várakozásoknál alacsonyabb, jelentősen lassult a májusi 3,9 százalékos mértékhez képest, és 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb volt.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt közölte az MTI-vel, hogy az éves infláció mérséklődését nagyrészt bázishatások, illetve a szezonális élelmiszerárak vártnál nagyobb csökkenése okozta. Ugyanakkor a maginfláció 2,7 százalékról 3 százalékra emelkedett, ami leginkább annak a következménye, hogy az elmúlt évben megfigyelt nyersanyagár-emelkedés megjelent a feldolgozott cikkek áraiban, ami óvatosságra intheti a monetáris politika döntéshozóit az esetlegesen megjelenő másodlagos inflációval kapcsolatban – tette hozzá.

Nem fenyeget inflációs nyomás

Megjegyezte, hogy se keresleti, se béroldali inflációs nyomás nem fenyeget. A következő hónapokban 3,5-3,6 százalék körüli inflációra számít a TakarékBank, ami az őszi hónapokban tovább mérséklődhet az élelmiszerárak bázishatása miatt. Ezt némileg korlátozhatja a népegészségügyi termékadó bevezetése. Suppan Gergely szerint az év végére akár 3,1 százalék közelébe eshet az infláció, a 3 százalékos inflációs cél pedig a jövő év elején elérhető. Az idei átlagos infláció 3,8 százalék, a jövő évi 3 százalék körül lehet.

Az elemző szerint felfelé mutató kockázatot jelent a háztartásienergia-árak elhalasztott emelése, lefelé mutató kockázatot pedig a nyers élelmiszerárak akár a vártnál meredekebb csökkenése, amit az elmúlt hetek tőzsdei jegyzésárai is mutatnak, illetve a tavalyinál várhatóan kedvezőbb mezőgazdasági terméseredmények is lehetővé tesznek. Annak ellenére, hogy az inflációs várakozások jelentősen enyhülhetnek, az MNB feltehetőleg nem tudja mérsékelni az alapkamatot a stabilitási kockázatok számottevő növekedése miatt.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint sincs kilátás kamatcsökkentésre. Mint mondta, önmagában a júniusi adat szolgáltathatna okot az alapkamat mérséklésére, de a nemzetközi környezet bizonytalansága miatt szerinte erre az idén mégsem kerül sor.

A vártnál jobban csökkent

A szakértő az eltérést az elemzői várakozások és a publikált adat között elsősorban az idényáras élelmiszerek alakulásával magyarázta. Mint mondta, a vártnál jobban csökkent a szezonális élelmiszerek ára. Az Erste Bank elemzője az idei évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését a korábbi 4,1 százalékról 3,9 százalékra módosította.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.