Ellenzéki fölény Romániában

A román ellenzéki Szociálliberális Unió (USL) csaknem a szavazatok ötven százalékát kapná meg, ha jövő vasárnap rendeznének parlamenti választásokat Romániában.

MNO
2011. 07. 13. 15:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Román Társadalomtudományok Intézete (IRSS) által végzett felmérés szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta USL-re a megkérdezettek 49,5 százaléka voksolna. Az ellenzéki szövetség után a román kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PDL) következik, amely a felmérés szerint a voksok 22,5 százalékára számíthat.

Harmadik helyen van a román kormánykoalícióban helyet foglaló, független törvényhozókat tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), amelyre a megkérdezettek 7,8 százaléka szavazna. Negyedik helyen a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) áll, a felmérés szerint a magyar szervezetre a megkérdezettek 5,7 százaléka adná voksát. A Romániában ötszázalékos parlamenti küszöböt átlépné a felmérés szerint a még hivatalosan be nem jegyzett Nép Pártja (PP), amely 5,2 százalékos eredménnyel szerepelne, a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt (PRM) támogatottsága pedig 4,6 százalék.

Arra a kérdésre, hogy ha jövő vasárnap kerülne sor az elnökválasztásra, kire szavaznának, a megkérdezettek közül legtöbben Crin Antonescu liberális pártelnököt jelölték meg. Rá az alanyok 32 százaléka szavazna. Második helyen Traian Basescu jelenlegi államfő áll, aki 22 százalékra számíthat. Victor Ponta szociáldemokrata pártelnök a voksok 17 százalékát gyűjtené be a felmérés szerint. Romániában a jövő nyáron lesznek helyhatósági választások, 2012 őszén pedig parlamenti választásokra kerül sor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.