Erősíteni fogják a magyar dinnye piaci pozícióit

Csütörtökön lépnek hatályba a dinnyepiacot szabályozó rendeletmódosítások, amelyek a szaktárca szerint erősíteni fogják a magyar dinnye piaci pozícióját.

MNO
2011. 07. 14. 7:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára múlt csütörtökön közölte, hogy módosítják a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló rendeletet.

Az államtitkár emlékeztetett: a termelők kifogásolták, hogy bár a magyar dinnye minősége kiváló, pozíciója mégis rossz, mivel a piacon kétes minőségű bizonytalan áru is kapható. Ezért volt szükség a rendeletek módosítására.

A módosított jogszabályok meghatározzák, hogy a dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve ki tevékenykedhet ebben a piaci szegmensben. A dinnyének épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől mentesnek, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során például alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, gyártástechnológiai, csomagolási, valamint szállítási tevékenységet csak regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet.

A magyar dinnye marketingtámogatást is kap: az Agrármarketing Centrumon (AMC) keresztül egy 15 millió forint forrású promóciós programmal javítják a magyar dinnye piaci lehetőségeit.

A dinnye minőségére vonatkozó szabályozás célja, hogy a minőség szerint osztályozva két kategóriába legyen sorolható a gyümölcs. Az egyik kategóriába a teljesen kifogástalan, hibátlan áru sorolható, míg a másikba a hibás gyümölcsök kerülnek, akár apróbb hibákkal is.

Az árusításnál a tárca rendeletileg regisztrációhoz kívánja kötni a kereskedők tevékenységét, hogy átlátható viszonyok alakuljanak ki. De a legfontosabb cél az, hogy a belföldi fogyasztók minél több és minél jobb minőségű dinnyét vásárolhassanak – hangsúlyozták a tárca vezetői.

Korábban Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a kiemelt nyári élelmiszer-ellenőrzés során – amely augusztus 26-ig tart – fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára.

Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, országgyűlési képviselő korábban az MTI-nek elmondta: mintegy 4800-5000 hektáron folyik dinnyetermelés Magyarországon, az idén várhatóan mintegy 180 ezer tonna terem. A termelők éves árbevétele 10 milliárd forint körül mozog. A magyarországi dinnyemennyiség mintegy 60 százalékát Békés megyében, elsősorban Medgyesegyháza környékén termelik meg. Importdinnye az év kilenc hónapjában érkezik az országba, mintegy 100 ezer tonnányi.

A Magyar Dinnyeszövetség elnöke szerint a most meghozott intézkedések sikere sok ezer ember életét befolyásolja, és munkahelyek megtartását biztosíthatja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.