Észvesztő hajsza kezdődött a tengerfenéken + Videók

Új őrület hódít a szabadtüdős búvárok körében. A légzőkészülék nélkül alámerülő búvárok egy csoportja ez év elején hirdette meg a Formula 3 Freediving névre hallgató legújabb, igen látványos és egyben talán az eddigi legveszélyesebb versenysorozatát, ahol az indulóknak egy vontató segítségével, szédítő sebesség mellett kell végigcikázniuk egy kialakított szlalompályán az elsőségért.

Kollár Krisztián
2011. 07. 17. 10:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nap mint nap hallani, hogy a szabadtüdős búvárok milyen képtelen teljesítményeket érnek el, és hogy az addig a „végletnek” hitt eredményeket valaki ismét felülmúlta. Legyen szó mélységről vagy időről, ezek a sportolók rendre túlszárnyalják az addig ismert csúcsokat. De a különleges szakág egyes képviselői olykor az extrém helyszínek és körülmények tükrében is elismerésre méltó eredményeket tesznek le az asztalra, amikor például a jégtáblák között, a fagyos vízben buknak alá, vagy egy roncsba úsznak be, netán egy barlang kacskaringós járatait fedezik fel önerejükből, egyetlen lélegzetvétellel.

Mint megannyi sportot, a szabadtüdős búvárkodást is lehet kedvtelésként vagy versenyszerűen űzni, aminek számos válfaja ismert. Ezen versenyek során a sportolók – egy levegővétellel a tüdejükben – az idő, a távolság, vagy épp a mélység függvényében mérhetik össze tudásukat, de léteznek csapatjátékok is, mint a víz alatti hoki és rögbi.

A közelmúltban egy újabb extrém versenyszámmal gazdagodott a sportág. A Formula H20 víz alatti scooter verseny, ha nem is büszkélkedhet még nagy múlttal, mégsem ismeretlen a búvárvilágban. A verseny lényege, hogy a légzőkészülékes búvárok egy adott pályán, egy akkumulátoros meghajtású, kézben tartott vontató (scooter) segítségével minél rövidebb idő alatt teljesítsék a kijelölt távot. (A víz alatti vontató nem kizárólag szórakoztató eszköz. Használják munka- és régészbúvárok is kereséskor, nagyobb területek viszonylag gyors átvizsgálására, vagy a mélyebb, kiterjedtebb barlangokat kutató technikai búvárok a feltérképezés során.)

A Formula H20 elmúlt évi viadalain természetesen szabadtüdős búvárok is képviseltették magukat, akik végül 2011 elején életre hívták a saját, Formula 3 Freediving (F3F) névre hallgató versenysorozatukat. Ez annyiban különbözik elődjétől, hogy a búvárok légzőkészülék nélkül, mindössze a tüdejükben lévő levegővel száguldoznak a scooter segítségével a kialakított pályán.



Az igen látványos versenyeken természetesen csak kiváló szabadtüdős búvárok vehetnek részt, mivel azok korántsem veszélytelenek. A pályák teljesítéséhez nagy fizikai-pszichikai teljesítőképesség és kiváló merülési technika szükségeltetik. A szlalomszerű viadalok során eltérő színű neoprén búvárruhában lévő, háromfős csapatok – nők és férfiak vegyesen – mérkőznek meg az idővel, illetve egymással a mélyben. A sportolóknak számos „kapun” áthaladva kell végigmanőverezniük a kanyargós akadálypályán a lábuk között tartott és testük mozgásával irányított vontató segítségével, aminek a gyorsaságát a búvár a kezében tartott sebességszabályzóval maga tudja változtatni.



A pályák nehezek és nem is veszélytelenek: van, amikor korallszirtek szűk kanyonjában, máskor sziklák között kanyarog, de előfordul, hogy egy víz alatti hajóroncson helyezik el a kapukat.



(Forrás: performancefreediving.com, divemania.it, abcnews.go.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.