„Ez a szélsőséges erő nyomás alatt tartotta a magyarságot”

Heizer Antal, a posztjáról távozó pozsonyi magyar nagykövet szerint az utóbbi években keletkezett magyar–szlovák konfliktusok kiindulópontjai nem Magyarországon voltak, a pilisszentkereszti szlovák ház ügyét leszámítva.

MNO
2011. 07. 12. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az összes többi konfliktus Szlovákiában keletkezett, az állam és állampolgárai viszonyrendszeréből fakadt” – jelentette ki Heizer Antal a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak adott, az internetre kedden felkerült nyilatkozatában. A diplomata szerint az utóbbi öt évben válságközeli helyzetek is kialakultak bizonyos szituációk kapcsán. „Ennek okát a Szlovák Nemzeti Párt Fico-kormányban való részvételében látom. Ez a szélsőséges nacionalista erő folyamatos nyomás alatt tartotta a felvidéki magyarságot, így a két kormány vezetőinek nagyon szűk tere adódott arra, hogy pozitív irányba haladjanak a kölcsönös kapcsolatok” – fejtette ki, hozzátéve, hogy a két kormányváltás után nyugodtabb párbeszéd indult meg.

A nagykövet szerint komoly gondot okoz az is, hogy míg Szlovákiában állandóan napirenden van a magyarkérdés, addig Magyarországon a szlovákkérdés nincs a legfontosabbak között. „Magyarországon ez a probléma nincs a politikai elit első húsz legfontosabb kérdése között, Szlovákiában viszont folyamatosan. Ezt az ellentmondást nehéz feloldani” – vélekedett Heizer. Nemzetközi kérdésekben szinte teljesen azonos Budapest és Pozsony álláspontja – mondta a nagykövet, rámutatva, hogy „ami problémás lehet, az a két ország eltérő kisebbségpolitikai megközelítése”. „Magyarország a kisebbségek kollektív jogai mögött áll, míg Szlovákia az individuális jogokat szorgalmazza. Ezt a konfliktust feloldani nagyon nehéz, mindkét megközelítésre vannak európai példák” – mutatott rá Heizer Antal, akinek az utódja, Balogh Csaba augusztus végén áll hivatalba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.