Ezernégyszázhatvankét civilt öltek meg

Ezernégyszázhatvankét civilt öltek meg 2011 első hat hónapjában Afganisztánban, a szám 15 százalékkal magasabb az előző év ugyanezen időszakához képest – közölte csütörtökön az afganisztáni ENSZ-misszió (UNAMA).

MNO
2011. 07. 14. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ szerint a civil áldozatok 80 százaléka a felkelőkhöz, 14 százaléka pedig a kormánypárti erőkhöz köthető. Az esetek hat százalékában nem lehetett megállapítani a felelősöket. A legtöbb halálesetet és sebesülést (49 százalék) a házilag készített pokolgépek, illetve az öngyilkos merényletek okozták. A NATO vezette nemzetközi haderő (ISAF) légicsapásaiban is jóval többen vesztették életüket az idén.

Az UNAMA beszámolója szerint a nemzetközi erő kivonulásának, illetve a biztonsági feladatok átadásának tervei is hozzájárultak az áldozatok számának növekedéséhez. Az erőszakcselekmények száma megugrott, miután a felkelők megpróbálták bebizonyítani, hogy az afgán biztonsági erők képtelenek ellátni feladataikat – írta az ENSZ-jelentés.

A hagyományos bázisaikon szorongatott helyzetbe került szélsőségesek látványos merényleteket hajtottak végre a városokban, és az öngyilkos támadások is sokkal veszélyesebbé, összetettebbé váltak. Erre példa a kabuli Intercontinental szálló elleni támadás. Az ENSZ-misszió aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy gyerekeket „használnak” erőszakcselekmények végrehajtására; az eddigi legfiatalabb merénylő, egy 12 éves május 1-jén felrobbantotta magát, megölve 3 civilt és megsebesítve tizenkettőt.

Az UNAMA figyelmeztetett, hogy a kép sokkal borúsabb is lehet, mivel hiányoznak a március és június közötti időszak adatai Észak-Afganisztánból, ahol be kellett zárni az ENSZ-irodát, miután a tömeg megtámadta az épületet és megölte a világszervezet hét munkatársát.

A tíz éve tartó afganisztáni konfliktus történetében 2010-ben gyilkolták meg a legtöbb civilt (2777), a legtragikusabb hónap az ENSZ júniusi adatai szerint 2011 májusa volt, amikor 368 ártatlan ember vesztette életét. Eközben a kelet-afganisztáni Hoszt tartomány egyik kormányhivatalnoka arról számolt be, hogy NATO-fegyveresek csütörtökre virradó éjjel megöltek hét civilt. Justin Brockhoff NATO-szóvivő azt közölte, hogy a katonák felkelőket öltek meg, a halottak számát nem pontosította.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.