Fellendülhet a magyar gyümölcstermelés

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerint a magyar gyümölcstermelés fellendülése lehet az egyik pozitív hozadéka a népegészségügyi termékadó – ismertebb nevén chipsadó – bevezetésének. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796519" target="_blank"><strong>• Bevezetik a chipsadót</strong></a>

MNO
2011. 07. 12. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptembertől népegészségügyi termékadót vezetett be az Országgyűlés a magas cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalmú ételekre, italokra, így a 25 százaléknál kevesebb gyümölcstartalmú üdítőkre, az energiaitalokra, az előrecsomagolt süteményekre, a sós snackekre, valamint az ételízesítők egy részére.

A fideszes Font Sándor és Kovács József törvényjavaslatát 255 igen szavazattal, 54 ellenében, 36 tartózkodás mellett fogadta el a Ház hétfőn. A VM MTI-hez eljuttatott keddi közleményében hangsúlyozza: az egészséges táplálkozási szokások támogatása a magyarországi mezőgazdasági termékeknek kedvez, segíti a helyi termelés és az élelmiszer-biztonság megerősítését.

Az új adónemet öt termékcsoportra vetik ki: a megengedettnél több cukrot tartalmazó üdítőitaloknál literenként 5, energiaitaloknál viszont – ahol a koffeintartalom a mérték – ugyanezen mennyiségnél 250 forint lesz adó. Az előrecsomagolt cukrozott készítmények esetében kilogrammonként 100 forint, sós snackeknél és az ételízesítőknél 200 forint a termékdíj – részletezi a minisztérium.

A tárca hangsúlyozza, hogy a termékdíj kizárólag az előrecsomagolt termékekre vonatkozik, úgynevezett egyfázisú adóról van szó, ami azt jelenti, hogy az áruk értékesítőinek kell befizetniük az adóhatósághoz. A termékdíj megfizetése alól többek között azok kaphatnak mentességet, akik éves szinten 50 kilogrammnál, illetve 50 liternél kevesebbet adnak el az érintett termékekből. Az adóból 20 milliárd forint bevételre számít a költségvetés – fűzi hozzá a VM.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.