Füstbe ment terv

A Die Welt elemzi, miért fulladt kudarcba a német kancellár afrikai üzleti útja. A Tages-Anzeiger azt vizsgálja, milyen gazdasági célokat követ Bern Moszkvával szemben.

2011. 07. 14. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger – tagesanzeiger.ch

A baloldali-liberális zürichi napilap Moszkván keresztül szeretne bekerülni a hatalmasok klubjába című cikkében tudósít a svájci gazdasági miniszter oroszországi látogatásáról. Svájc évek óta arra törekszik, hogy felvegyék a G20-as csoportba, mely a legfontosabb nemzetgazdaságokat egyesíti. Ebben a törekvésében Bern számít Moszkva hathatós támogatására. Johann Schneider-Amman tárcavezető ezt négynapos útján végig hangoztatta. Szerdán érkezett Micheline Calmy-Rey és Schneider-Ammann Kolomnába, hogy Dimitrij Medvegyev orosz elnökkel találkozzanak. A svájci Holcim konszern cementgyárának felavatása után számos kérdésről, így a G20-csoporthoz történő csatlakozásról tárgyaltak.

Die Welt – welt.de

A konzervatív német napilapban Robin Alexander Merkel megtapasztalja, milyen nehéz üzletelni a latrokkal című cikkében felrajzolja a kancellár afrikai útja sikertelenségének okait. Merkel három neves konszern elnökével és közel egy tucat tehetséges vállalkozóval a maláriaveszélyes Angola fővárosába, Luandába látogatott. Azt tervezték, hogy a 30 éve háborúban és békében véres kézzel kormányzó José dos Santossal üzletet kötnek.

Négy gazdasági megállapodást kívánt Merkel Luandában aláírni. Három – közte egy őrnaszádszállítás – az utolsó pillanatban kútba esett, a negyedikről maga a kancellár mondott le. A kancellár delegációja Angolát frusztráltan hagyta el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.