Guberálás: a józsefvárosiak mondják majd ki a végső szót

A hajléktalanokkal kapcsolatos helyi népszavazás végeredményéig biztosan hatályban marad az a rendelet, amely szerint szabálysértésnek minősül a kukázás – közölte Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester szerdán az MTI-vel az ombudsman előző napi állásfoglalására reagálva.

MNO
2011. 07. 13. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kedden közleményben jelezte: szerinte a guberálás szabálysértéssé nyilvánításával és szankcionálásával a józsefvárosi önkormányzat aránytalanul korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek jogait. Szabó Máté azt írta: felkérte a helyi képviselő-testületet, hogy 60 napon belül vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a kifogásolt rendelkezéseket.

Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) ugyanakkor jelezte: nem kaptak hivatalos tájékoztatást a biztostól, így felkérést sem. A polgármester szomorúnak nevezte, hogy a sajtóból kellett értesülnie az ombudsman véleményéről. A városrész vezetője úgy fogalmazott, „megismertük az ombudsman véleményét, szeptember 25-én, a népszavazáson pedig meg fogjuk ismerni a józsefvárosiakét”.

A polgármester úgy véli: ha lennének más eszközök a kukázás visszaszorítására, akkor az ombudsman nyilván talált volna módot azok kifejtésére, ilyen javaslat azonban nem szerepel a véleményében.

Kocsis Máté közlése szerint a helyi népszavazást ellenzéki aggályok miatt írták ki. „Ha a kerület úgy dönt, hogy támogatja a bírságolást, akkor erőteljesen fogunk fellépni a szabálysértők ellen” – tette hozzá. A polgármester elmondta: kezdetben volt, akit ténylegesen pénzbírságra ítéltek, ugyanakkor – véleménye szerint – a népszavazás végeredményének ismerete nélkül nem volna tisztességes folytatni a bírságolást.

A józsefvárosi képviselő-testület 2010. december 15-én döntött arról, hogy idén január 1-jétől szabálysértésnek minősül a kukázás a kerületben, az elkövetőkre pedig pénzbírságot szabnak ki. A polgármester akkor azzal indokolta a tilalom bevezetését, hogy a szeméttárolók tartalmának kiszórása köztisztasági és közegészségügyi szempontból is kifogásolható. Az indítványban azt is jelezte: a tilalom az elkövető személyek védelmét is szolgálja, hiszen az ismeretlen eredetű szemétbe nyúlás baleset- és fertőzésveszélyes. Emellett sérülhet az állampolgárok magán- és levéltitokhoz való joga is – tette hozzá akkor a polgármester.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.