Hamis oltási programmal jutottak el Bin Ladenhez?

Hamis oltási programot szervezett az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség néhány hónappal ezelőtt abban a pakisztáni városban, ahol gyanúja szerint Oszama bin Laden al-Kaida-vezér családjával lakott. A programmal az volt a célja a CIA-nak, hogy feltételezése igazolására megszerezze a szóban forgó családfő DNS-mintáját – jelentette a The New York Times című amerikai napilap internetes kiadása.

MNO
2011. 07. 12. 8:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oltóprogramot irányító orvos néhányszor be tudott jutni az abbotabádi házba, de egyetlenegyszer sem látta a családfőt, és nem tudta megszerezni egyik családtag DNS-mintáját sem – idézett a lap egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőt. A CIA Bin Laden megölésének pillanatáig nem volt száz százalékig biztos abban, hogy ő él a házban.

Az oltóprogramot irányító orvost, Sakil Afridit a pakisztáni hatóságok a május 2-i kommadósakció után letartóztatták és azóta is fogva tartják, mert azzal vádolják, hogy együttműködött az Egyesült Államokkal – olvasható a cikkben, amely New Yorki-i idő szerint hétfőn került fel a honlapra. A CIA az AP hírügynökség kérésére sem nem volt hajlandó reagálni a lap értesüléseire. A hamis vakcinaprogramról elsőként a The Guardian című brit napilap számolt be.

A terroristavezér likvidálását célzó műveletet Washington titokban tartotta Iszlámábád előtt, ami újabb feszültséghez vezetett az amerikai–pakisztáni kapcsolatokban. Bin Laden már évek óta Abbotabádban élt, és ebből az amerikai vezetés arra következtetett, hogy a pakisztáni hatóságok berkeiben tudtak erről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.