Kemény büntetésre számíthatnak a GMO-spekulánsok

A magyar szakhatóság a jövőben is fellép a génmódosított vetőmagokkal szemben, a kormányzat kezdeményezi a Büntető törvénykönyv módosítását is. A Magyar Biokultúra Szövetség is a lehető legnagyobb szigort követeli.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797171" target="_blank"><strong>• Jó árra számíthatnak a búzatermesztők, érdemes kivárniuk </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797162" target="_blank"><strong>• Több cég is érintett a génmódosított vetőmag ügyében</strong></a>

MNO
2011. 07. 14. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar szakhatóság az eddigiekhez hasonlóan a jövőben is szigorúan fellép a génmódosított (GMO) vetőmagokkal szemben – mondta Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A hatékony fellépés lehetőségét a kormány tovább szélesíti azzal, hogy kezdeményezi a Büntető törvénykönyv módosítását a génszennyezett vetőmagokat forgalmazók szigorú büntethetősége érdekében – tette hozzá. Magyarország számára fontos nemzetstratégiai érték a GMO-mentesség – szögezte le a helyettes államtitkár.

Stratégiai fontosságú

A Magyar Biokultúra Szövetség a GMO-szennyezés kapcsán arra kéri a kormányt, a Vidékfejlesztési Minisztériumot, hogy a lehető legnagyobb szigorral járjon el azokkal a személyekkel, vállalkozásokkal, vetőmag-előállítókkal vagy forgalmazó cégekkel szemben, amelyek megpróbálják aláásni az ország hosszú távú érdekeit, és ezzel tönkretenni a magyar mezőgazdasági termékek, alapanyagok megbízhatóságát.

A szövetség MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint stratégiai fontosságú, hogy Magyarország megőrizze GMO-mentességét. Az általános egészségügyi helyzeten kívül ez azért is fontos, mert csak így lehetséges Magyarországon a biztonságos élelmiszert nyújtó és környezetet megóvó ökológiai (bio) gazdálkodás fenntartása és fejlődése.

A Magyar Biokultúra Szövetség továbbra is elkötelezett Magyarország GMO-mentességének megerősítésében, amelyet Európában egyedülálló módon a 2012. január 1-jén életbe lépő új magyar alkotmány is deklarál.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.