Készül a Jobbik–MSZP–LMP összefogás?

Az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetsége létrehozásának elképzeléséről nyilatkozik a Népszabadság keddi számában Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese.

MNO
2011. 07. 12. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus ezt a felvetést azzal vezette be, hogy „most arra mennek a dolgok, hogy az Orbán-kormányt le lehet ugyan váltani, de a politikáját nem”. „Lassan eljutunk odáig, hogy arról kell majd beszélnünk: a teljes parlamenti ellenzék, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig, ha csak egy kicsit jobban teljesít, mint 2010-ben, közösen támogatott egyéni jelöltekkel könnyedén kétharmadot csinálhat ebben a rendszerben.”

Karácsony szerint az alkotmánykorrekciós koalíció addig állna fenn, ameddig helyreállítják a versengő pártrendszer feltételeit: az adótörvények kivezetését a kétharmados törvények közül, a Költségvetési Tanács vétójogának az újragondolását, a médiatörvény alapvető megváltoztatását, az önkormányzati és parlamenti választási rendszer arányosítását és az ajánlócédulák rendszerének eltörlését. „Ebben, bármilyen furcsa is, mindhárom ellenzéki párt egyet tud érteni” – mondta a lapnak az LMP frakcióvezető-helyettese, aki szerint erre egy hónap bőven elegendő lenne. Szavai szerint „ha jól elő van készítve, könnyen végig lehet vezetni ezeket a kétharmados törvényeket. És amint meg van teremtve a fair rendszer, fel lehet oszlatni az Országgyűlést, és újból starthoz lehet állni, immár sportszerű keretek között. Az új kormány keze pedig nem lesz megkötve.”

Arra az újságírói kérdésre, hogy látja-e annak rációját, hogy az ellenzék, ha csak egy hónapra is, de összefog, Karácsony Gergely azt válaszolta: „jelen pillanatban én sem, de ott van jó példának Esztergom, ahol már sikerült félretenni az ellenszenvet a város érdekében”. Karácsony úgy fogalmazott: „ez nem a Fideszről meg a hatalomról szól már, hanem arról, hogy lesz-e működőképes többpártrendszer”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.