Könnyebb lesz a magyarok élete

Összesen 871, az eljárásokat akadályozó, avítt országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését hagyta jóvá szerdai ülésén a kabinet – közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 13. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Zoltán elmondta: a közigazgatási apparátus a 2010 májusa előtti parlamenti határozatokat vizsgálta át, és 871 olyan határozatnak a hatályon kívül helyezését kezdeményezte, amely a hétköznapokban a különböző eljárásokban mind a mai napig gátolta a hatékony működést.

A 871-ből 171 határozat még 1990 előtti, van közöttük egészen 1958-ig visszanyúló avítt, értelmetlen rendelkezés is – tette hozzá, példaként említve a második havannai kiáltvány kiadása, a vietnami nemzetgyűlés felhívása alkalmából született dokumentumokat és a forradalmi munkás-paraszt kormányról szóló határozatot. Eljárási ügyekben természetesen nem ezek okoztak nagy problémát, hanem több, rendszerváltás utáni szabályozás – jegyezte meg. Az államtitkár hangsúlyozta, az egyszerű állam azt jelenti, hogy a felesleges jogszabályokat ki kell iktatni, ezért a kormány- és a miniszteri határozatokat is át fogják tekinteni. Emlékeztetett, a Magyary-terv egyik célja a magyar „jogszabálydzsungel” felszámolása.

Kovács Zoltán tájékoztatása szerint a kormányülésen elfogadták a nemzeti energiastratégiáról szóló határozat javaslattervezetét is, amellyel a parlament ősszel foglalkozik majd. A stratégia egy olyan szakpolitikai keretrendszer lesz, amely összehangolja a környezeti fenntarthatóságot, illetve a gazdasági fejlődés szempontjait – mondta. Azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, Jávor Benedek szerdán azt mondta, a kormányülésen az energiastratégiáról és annak részeként a paksi atomerőmű azonnali bővítésének megkezdéséről is döntenek, a kormányzati kommunikációs államtitkár azt mondta: Pakssal kapcsolatban konkrét döntés nem született, és nem is születhet, mert bármilyen, a paksi erőművet érintő döntés nem a kormány, hanem a parlament hatáskörébe tartozik.

A kabinet tanácskozásán mindemellett téma volt a nyugdíjrendszer átalakítása, amellyel összefüggésben döntés nem született, a kormány nyár végéig biztosan tárgyalja majd a témát, a 2012. január 1-jétől bevezetendő új szisztéma kereteit jelentő javaslatok pedig ősszel kerülnek a Ház elé – közölte. Hozzátette, a kormányülésen döntés született arról, hogy különböző pályázati projektek indulnak hátrányos helyzetű munkavállalók képzésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.