Lehetőség nyílhat az alapkamat csökkentésére

Magyarországon az infláció júniusi számadata kellemes meglepetést okozott, ugyanis a vártnál nagyobb mértékben csökkent, amennyiben az év második felében – a jegybank előrejelzéseinek megfelelően – tartósan enyhülne az infláció, az alapkamat csökkentésére is lehetőség nyílhat – vélik a Raiffeisen Capital Management (RCM) szakértői legutóbbi, a feltörekvő piacokról készített elemzésükben.

MNO
2011. 07. 14. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi közlése szerint Magyarországon a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. A londoni és a magyar elemzők is 3,8 százalék körüli éves inflációt vártak.

Az RCM-nek MTI-hez eljuttatott elemzése szerint a magyar gazdaság 2011 első negyedévében az előző évhez képest 2,5 százalékos növekedést tudott elérni, ami elsősorban a nagyobb arányú exportnak köszönhető, mivel a belföldi kereslet szerényen alakult. Magyarország is elsősorban a külföldi keresletből tudott profitálni, ezt támasztja alá a jó külkereskedelmi mérleg is.

Történelmi teljesítmény

Magyarországon az első negyedévben a folyó fizetési mérleg csaknem 800 millió euró többletet mutatott, amely az ország történelmének eddig elért legjobb teljesítménye.

Az idén júniusban a forint erőteljesebben ingadozott, havi összehasonlításban azonban mégis erősödni tudott az euróval szemben. Mivel a befektetők is fokozottan figyelembe vették a kockázatokat, a magyar kötvények árfolyamai is ingadoztak, hosszú távon azonban változatlanul vonzó a magyar hozamszint az RCM szakértői szerint.

Ronald Schneider, a Raiffeisen Capital Management által kezelt Raiffeisen-Kelet-Európa-Kötvény Alap alapkezelője egy másik elemzésben úgy ítéli meg: míg Görögország és az euró stabilitása vonatkozásában is a túlélés a tét, a legtöbb kelet-közép-európai állam (például Lengyelország vagy Csehország) biztos gazdasági fundamentumokkal rendelkezik.

Pozitív számok

Ronald Schneider szerint a két évvel ezelőtt még az államcsőd szélén álló Magyarország az IMF, az EU és a Világbank pénzügyi segítségével, valamint (a finanszírozók által feltételként szabott) költségvetési intézkedésekkel messzemenően rendbe tudta tenni saját államháztartását, sőt Magyarország költségvetése – igaz magas, csaknem 80 százalékos GDP-arányos államadósság mellett – ma már pozitív számokkal zár.

Az elmúlt két évben Románia és Ukrajna is nagymértékben javítani tudott saját fundamentális mutatóin, sőt a kelet-közép-európai államok államadóssági helyzete jelenleg már jobb az Európai Unió átlagánál – állítja a szakértő.

Ronald Schneider úgy vélte: a kelet-közép-európai stabilitás egyik fontos tényezője, hogy a térség és a görög gazdaság között csak kevés kapcsolódási pont van. A legtöbb régióbeli országnak ugyanis Németország a legfontosabb kereskedelmi partnere – kivételt csupán Bulgária képez, amely a földrajzi közelség miatt szorosabb kapcsolatot tart fenn Görögországgal. Ebből adódóan a görögországi válság a legtöbb kelet-közép-európai ország külkereskedelmére csak kis mértékben hat. Sőt, arra sem utal semmilyen jel, hogy a „pénzügyi fertőzés” – Görögország gazdaságának volatilitása – más országokra is átterjedne.

A szakértő véleménye szerint a legtöbb kelet-közép-európai országgal szemben Görögország pénzügyi alapjai nem voltak kellően szilárdak, és túlzott eladósodása miatt az ország elszakadt a tőkepiacoktól. Ronald Schneider szerint a kelet-európai térség államaiban (így Lengyelországban vagy Csehországban) nincsenek ilyen problémák. Az alacsony egységnyi termékre jutó bérköltségek miatt a nyugati vállalatok továbbra is szívesen helyezik ki termelésüket ebbe a térségbe, vagyis tőke áramlik ezekbe a kelet-közép-európai országokba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.