Listázni akarják az ukrajnai kettős állampolgárokat

A kettős állampolgársággal rendelkező ukránokat nyilvántartó állami regiszter létrehozását javasolja a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) kárpátaljai szervezete – adta hírül csütörtökön az ungvári Zakarpattya.net.ua hírportál.

MNO
2011. 07. 14. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az internetes kiadvány szerint Ivan Gabor, az UNP kárpátaljai szervezetének elnöke kijelentette: a rendvédelmi szervek országos lista összeállításával tudnák eredményesen folytatni a harcot a kettős állampolgárság ellen. Úgy vélte, gyökeresen meg kell reformálni az ukrán törvényeket. A kárpátaljai ukrán politikus hangsúlyozta: állami regisztert kell létrehozni azoknak az ukrán állampolgároknak a nyilvántartása céljából, akik úgy vették fel egy másik ország állampolgárságát – Kárpátalján a magyart, Bukovinában a románt, a Krímben az oroszt –, hogy nem mondtak le ukrán állampolgárságukról. Szerinte következő lépésként olyan törvényi mechanizmust kellene bevezetni, amely automatikusan megfosztaná ukrán állampolgárságuktól azokat a személyeket, akik esetében a második állampolgárság felvételét hivatalosan megerősítik az érintett országok diplomáciai képviseletei vagy az ukrán rendvédelmi szervek.

Gabor annak kapcsán nyilatkozott, hogy – szerinte precedens értékű döntés alapján – kiutasítják Ukrajnából Vitalij Hramov ukrán–orosz kettős állampolgársággal rendelkező krími kozák atamánt, mert nyíltan ukránellenes tevékenységet fejtett ki.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.