Megszorítanak a szlovének

Kiadáscsökkentő programot jelentett be csütörtökön a szlovén kormány, reagálva az Európai Bizottság két nappal korábbi jelentésére, amelyben arra figyelmeztetett, hogy fel kell gyorsítani az államháztartási kiigazítást az euróövezeti tagországban.

MNO
2011. 07. 14. 18:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadásokat az eredetileg tervezetthez képest 3,5 százalékkal csökkentik. A kétmillió lakosú országban így az idén 9,65 milliárd euró (a magyar bruttó hazai termék – GDP – nagyjából 10 százalékának megfelelő összeg) lesz a költségvetés kiadási oldalán. A GDP-arányos hiány 4,6 százalékra csökken a tavalyi 4,7 százalékról. „Az intézkedéssel azt üzenjük a pénzügyi piacoknak, hogy lefaragjuk a kiadásokat, és felgyorsítjuk a hiánycsökkentést” – nyilatkozott Franc Krizanic pénzügyminiszter.

A nyugdíjkorhatár emelését előirányzó nyugdíjreform bukását eredményező június eleji népszavazás után számos elemző arról értekezett, hogy az egykori mintaállam Szlovénia lehet a következő válsággóc az euróövezetben. A kormány azonban jelezte, hogy kész a reform elmaradása miatt szükséges megszorításokra. Az Európai Bizottság keddi jelentésében hangsúlyozta, hogy a szlovén vezetésnek keményebben kell dolgoznia, hogy a GDP-arányos hiányt a tervezett ütemben, 2013-ra a 3 százalékos határérték alá szorítsa.

A 2008 őszén elmélyült világgazdasági válságot megelőzően Szlovénia az euróövezet leggyorsabban növekvő gazdasága volt, 2009-ben viszont már 8,1 százalékkal csökkent a volt jugoszláv tagköztársaság gazdasági teljesítménye. Tavaly 1,2 százalékkal nőtt a GDP, 2011-re pedig 2,2 százalékos növekedést vár a kormány.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.