Megtalálták a „Kádár-filmarchívumot”

Filmtörténeti jelentőségű felfedezést tettek a Mokép archívumát rendszerező szakemberek: rábukkantak arra a csaknem ezer kópiából álló filmantológiára, amely az egykori Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottságának és Kádár János pártfőtitkárnak állt személyes rendelkezésére.

MNO
2011. 07. 14. 16:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mokép-Pannónia Kft. csütörtöki közlése szerint az úgynevezett Kádár-filmarchívum darabjai között olyan filmtörténeti jelentőségű szovjet alkotások is találhatók, mint Szergej Eizenstein vagy Grigorij Csuhraj művei, ám a nagy többség amerikai vagy nyugat-európai gyártású. A majd 6000 tekercsből álló privát filmgyűjtemény adatainak feldolgozása jelenleg is folyik.

„Úgy tudjuk, hogy a pártállami elit és különösen Kádár János pártfőtitkár szórakoztatását szolgálták a filmek, amelyeket privát vetítéseken tekintettek meg” – válaszolta a Mokép sajtóosztálya az MTI kérdésére, hangsúlyozva azonban: értesüléseik szóbeli beszámolókon alapulnak.

Az évek során fokozatosan felhalmozódó tekercsek korábban nem voltak nyilvántartva; funkciójuk csak mostanra vált világossá. A héten megtalált kópiák nemcsak filmtörténeti, hanem történelmi jelentőséggel is bírnak, ezért elképzelhető, hogy a Mokép történész szakértőket is felkér a katalogizáláshoz – árulta el a vállalat sajtóosztálya.

Mivel az anyag feldolgozása, állapotfelmérése jelenleg is tart, arra a kérdésre nem tudtak választ adni, tartalmaz-e az anyag filmtörténeti ritkaságokat, de a feltételezések szerint több ilyen alkotás is lehet az archívumban.

„Széles érdeklődést” mutat a lista: Robert Clouse A sárkány közbelép című Bruce Lee-filmjétől Francois Truffaut Négyszáz csapás című alkotásán át David Lynch Elefántemberéig szinte minden műfaj képviselteti magát – közölte a Mokép. Mint kiemelték: az impozáns kollekcióban feltűnő, hogy az MSZMP vezetői mekkora hangsúlyt fektettek a nyugati alkotásokra, így kíváncsiak voltak például a Rocky Horror Picture Show-ra, a 9 és 1/2 hétre vagy az Életben maradni című John Travolta-mozira is. A nyugati filmek által dominált gyűjteményből szép számban kerültek elő szovjet és kelet-európai alkotások, magyar filmekből azonban nem sok.

A Mokép jelenleg a megtalált kópiák feldolgozását, adataik rögzítését végzi. „Később döntünk a sorsukról, nemzeti intézményként azonban fontos feladatunk, hogy az értékes alkotások megmaradjanak az utókornak. Terveink között szerepel, hogy egy filmfesztivált rendezünk a magyar közönség által nem vagy nagyon régen látott kuriózumokból” – tájékoztatott a Mokép.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.